VZP si po konci IZIP asi bude muset některé služby znovu koupit

IZIP

IZIP Zdroj: profimedia.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) po odchodu z projektu IZIP zřejmě bude muset nakoupit znovu služby, které pro ni společnost IZIP zajišťovala. Za 200 milionů korun by podle úkolu od správní rady měl ředitel Pavel Horák vypsat výběrové řízení na nového provozovatele Portálu, přes který komunikuje se zdravotnickými zařízeními.

Další možností je přetáhnout z IZIP odborníky, kteří pro VZP Portál spravovali. Horák to uvedl v dnešních Otázkách Václava Moravce na ČT.

Výdaje za výběrové řízení by byly další položkou k již zveřejněným 85 milionům, které projekt bude stát VZP do konce roku, než vyprší výpovědi smluv se společností IZIP.

Horák řekl, že vyhlásit výběrové řízení na nového provozovatele nebo zhotovitele Portálu je jedna z variant. On osobně se k tomu nepřiklání. „Jednak to výběrové řízení bude trvat déle, než je výpovědní lhůta. A samotné znovu naprogramování Portálu by trvalo dalších šest, osm měsíců,“ vysvětlil.

Úkol dostal od správní rady a bude ho muset vyřešit tak, aby to nemělo dopad na hospodaření VZP. Horák připomněl, že od roku 2006, kdy VZP vede, nevznikla v hospodaření VZP „díra“ dvě miliardy korun, což je částka, kterou za deset let VZP do projektu dala. Hradila projekt z provozního fondu, nebrala na něj peníze určené na zdravotní péči.

„Může to vypsáním výběrového řízení skončit, nicméně bych byl nerad, aby to tak skončilo, protože tam je časový nesoulad,“ řekl Horák.

Schůdnější variantou podle něj je převzít některé zaměstnance z IZIP. Portál, tedy zdrojové kódy, patří VZP, což si smluvně vymínila. VZP však není počítačová firma, která by dokázala udržovat a rozvíjet systém, potřebuje na to specialisty. „V této chvíli se snažíme o dohodu se zaměstnanci IZIP, jestli by k nám přešli. Je to obtížné,“ řekl Horák s tím, že úkoly od správní rady nikdy nejsou jednoduché, jsou pro něj výzvou a řešit je ho baví. Zatím vždy je prý splnil.

Horák si nemyslí, že by kvůli projektu IZIP měl být odvolán, nemá ani důvod rezignovat, nic špatného prý neudělal, plnil zadání správní rady.

Europoslanec Cabrnoch: Zrušení projektu IZIP nahrává nepoctivým lékařům

Miliardový projekt IZIP do prázdnin skončí

Heger má plán, co dělat bez IZIP. Poradí se v zahraničí

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek, o němž se mluví jako o možném Horákově nástupci, v debatě uvedl, že otázku Portálu si musí VZP vyřešit. Úkolem ředitele je dokázat, že se vyrovná se situací a nahradí fungování tak, aby to rozpočtu VZP nezpůsobilo díru, řekl.

Kritici vytýkají VZP, že nasmlouvala projekt bez výběrového řízení. Mluví se o únicích peněz, podle ČSSD by to měla vyšetřila parlamentní komise. Ministr Leoš Heger (TOP 09) chce policejní vyšetřování.