World Press Photo a další výstavy na Staroměstské radnici končí. Nahradí je informační centrum

Důvodem ke změně v budovách radnice je podle magistrátu přehuštěný provoz u hlavního vstupu.

Důvodem ke změně v budovách radnice je podle magistrátu přehuštěný provoz u hlavního vstupu. Zdroj: Tonda Tran, David Malík, Martin Sekanina, Prague City Tourism, Archiv HMP

Loňský vítěz World Press Photo John Moore při zahájení její české výstavy na Staroměstské radnici v roce 2019.
Magistrátní radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě)
Výstava Praha fotografická ve Staroměstské radnici.
4
Fotogalerie

Prostory pražské Staroměstské radnice, kde se dosud konaly různé výstavy včetně prestižních World Press Photo a Czech Press Photo, se od začátku října uzavřou. Po přestavbě budou sloužit turistickému informačnímu centru, sdělila webu E15 magistrátní radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Umístění centra není podle ní vhodné a město má pro výstavy kvalitnější prostory. „V přízemí se mísí nesouvisející skupiny, jako jsou například návštěvníci sálů a radniční věže nebo svatební hosté. Informační centrum je situováno do průchodu, kde je nárůst návštěvnosti neúnosný jak pro návštěvníky, tak pro zaměstnance,“ uvedla Třeštíková.

Plán na přesunutí informačního centra schválilo již dřívější vedení hlavního města. Magistrátní výbor pro kulturu pak nedávno rozhodl, že poslední výstava, nazvaná Jindřich Štreit – Ze tmy ke světlu, se na Staroměstské radnici bude konat od 16. srpna do 30. září. Poté se levá část radnice uzavře.

„Po rekonstrukci počítáme s otevřením nového informačního centra spolu se zahájením sezony na jaře příštího roku,“ doplnila Barbora Hrubá, mluvčí agentury Prague City Tourism, pod kterou centrum spadá.

Výstavy novinářských fotografií World Press Photo a Czech Press Photo se dlouhodobě konaly v takzvané křížové chodbě a v sále nad ní. Město je podporovalo odpuštěním nájemného. World Press Photo v prostorách radnice začalo minulý týden a potrvá do 28. června, Czech Press Photo plánované na podzim se tam však už podle všeho neuskuteční.

„I letos jsme pro výstavu počítali s výstavními prostory radnice. Nyní se snažíme situaci řešit, ale vzhledem k dlouhodobým výstavním plánům je to velmi komplikované,“ sdělila ředitelka pořádající společnosti Czech Photo Veronika Souralová.

Na dotaz, zda Praha poskytne nějaké náhradní prostory za sály na radnici, Třeštíková uvedla, že magistrát může podpořit jejich pořádání různými dotacemi včetně plateb nájemného. Zároveň odkazuje na možnost využití sálů v několika budovách Galerie hlavního města Prahy.