Zaměstnanci divadla o ministrovi nerozhodují, podpořil Rusnok Balvína

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok Zdroj: E15 Anna Vackova

Premiér Jiří Rusnok neodvolá ministra kultury Jiřího Balvína. Nevyhoví tak žádosti šéfů baletu a činohry Národního divadla, kteří žádají Balvínův konec ve funkci. Rusnok to dnes řekl v Českém rozhlasu Radiožurnálu. Podle předsedy úřednické vlády si umělci nemohou klást ultimáta a podmínky, za nichž budou pracovat.

„Pány umělce asi zklamu, protože si myslím, že nemůžeme takto fungovat ve státě, aby zaměstnanci - byť manažeři - jedné příspěvkové organizace, jednoho resortu, si prostě kladli ultimáta a odmítali pracovat nebo, já nevím, fungovat, aniž by byl odvolán podle jejich přání příslušný ministr,“ řekl Rusnok. Podle něj by mohli v budoucnu protestovat i zaměstnanci jiných státních složek a požadovat pád členů vlády, kteří se jim znelíbí.

O odvolání Balvína premiéra požádali umělečtí šéfové baletu a činohry Národního divadla Petr Zuska a Michal Dočekal, který rezignoval. „I když na základě vaší iniciativy byl hned následujícího dne pan Burian jmenován zpět do funkce, těch 24 předchozích hodin se pro umělecké vedení a mnoho dalších významných osobností divadla stalo v pravém slova smyslu poslední kapkou,“ napsali Rusnokovi.

Vyhrocená situace v Národním divadle vznikla po Balvínově manažerské chybě, uvedl Rusnok. Ministr kultury nečekaně odvolal Jana Buriana minulý týden ve čtvrtek, přesně v den, kdy nastoupil do funkce ředitele divadla. Na Rusnokův pokyn jej druhý den opět jmenoval, Burian si ale pro návrat vzal čas na rozmyšlenou.

Podle Zusky a Dočekala bylo odvolání Buriana další tvrdou a zbytečnou ránu pod pás, podobně jako někteří z jeho předchůdců v nedávné minulosti. Do svých postů proto nenastoupilo i nové umělecké vedení opery a více než dvacítka umělců podala výpověď. Ohrožen je začátek nové sezony.

Rusnok ale nehodlá ministra za jeden omyl trestat koncem ve vládě. Podotkl nicméně, že závažných chyb nesmí být příliš mnoho. „Pevně doufám, že se pan ministr z této chyby poučil,“ uvedl Rusnok. Premiér považuje celou situaci za vyřešenou.