Zaorálka znepokojilo, že Číňané zrušili schůzky s Jurečkou. Prý to není v souladu s dohodou

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Anna Vackova, E15

Marian Jurečka
Ministr zemědělství Marian Jurečka (v pozadí ministr školství Marcel Chládek)
Ministr zemědělství Marian Jurečka
Dalajlama
Dalajlama
33
Fotogalerie

Ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) znepokojilo, že členové čínské vlády zrušili plánované schůzky s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Novinářům to řekl dnes během jednání vlády. Šéf české diplomacie věří tomu, že Čína bude plnit své závazky směrem k Česku, ke kterým se zavázala letos v dohodě o strategickém partnerství obou zemí. Jeho náměstek Martin Tlapa to ve čtvrtek probere s čínskou velvyslankyní.

Jurečka měl v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. V úterý však informoval o tom, že ve čtvrtek do Číny nezamíří, protože ministři plánované schůzky zrušili. "Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou," řekl České televizi Jurečka, jeden ze zastánců ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Zaorálek uvedl, že zrušení schůzek probere Tlapa ve čtvrtek s čínskou velvyslankyní na dříve naplánovaném jednání. "My jsme se dohodli, že Čína pomůže vyrovnat schodek mezi exportem a importem mezi ČR a Čínou, právě zemědělské výrobky byly ty, které mohly pomoci," uvedl. Tlapa podle něj bude žádat, aby Čína podnikla kroky, které pomohou situaci vyřešit.

Dovoz z Číny do Česka letos do konce srpna klesl podle údajů Českého statistického úřadu o 1,7 procenta na 276 miliard korun. Český export oslabil o pět procent meziročně na 29 miliard korun. Zaorálek uvedl, že doufá v to, že země budou v zemědělství pokračovat v tom, na čem se domluvily. Zrušení schůzek podle něj nezapadá do toho, co se dohodlo.

"Nevypadá to jako krok k tomu, co my vidíme jako závazek na straně Číny," řekl Zaorálek. Česká strana si podle něj závazky plní. "V diplomacii můžete buď jednat, nebo posílat nóty. V této chvíli budeme jednat," uvedl. Strategické partnerství s Čínou je podle něj dobrý rámec a doufá v to, že se ho podaří naplnit.