Eurokomisař pro rozpočet budí rozpaky. Před německými podnikateli se rasisticky vyjadřoval o Číňanech

Evropský komisař Gunther Oettinger

Evropský komisař Gunther Oettinger

Gunther Oettinger
Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger
Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger
Brusel
Evropská komise - vlajky na půl žerdi
7
Fotogalerie

Přesun komisaře pro digitální agendu Günthera do křesla komisaře pro rozpočet se pro komisi stává noční můrou. Proti prostořekému Němci se šikuje opozice v parlamentu.

Novým evropským komisařem pro rozpočet se má stát Němec Günther Oettinger. Předseda komise Jean-Claude Juncker ho hodlá přesunout z rezortu pro digitální agendu po odchodu stávající rozpočtové komisařky Kristaliny Georgievové, která míří do Světové banky. Jenže před pár dny se objevilo video, na němž se Oettinger před německými podnikateli vyjadřuje o Číňanech jako o „vychytralých šikmoočcích, kteří nás jednou přejedou“.

Pak si vzal na paškál dávky pro matky či důchodce, není prý daleko doba, kdy budou homosexuální sňatky povinné. Valonsko, které blokovalo podpis evropské obchodní dohody s Kanadou, označil za miniregion, jemuž vládnou komunisté. To naštvalo tamního sociálnědemokratického premiéra Paula Magnetta. Na hlavu Oettingera, který reprezentuje německou vládní stranu CDU, se snesla vlna kritiky za „rasistické a homofobní“ výroky z řad evropských poslanců i ze strany německých sociálních demokratů a Zelených.

Vesměs se shodují, že Oettinger nemá v komisi co pohledávat. Německá kancléřka Angela Merkelová vzkázala, že Oettinger má její plnou důvěru. Juncker nyní může doufat, že se bouře rychle přežene. Europoslanci budou muset Oettingera v nové funkci schválit na zvláštním slyšení. To by se mělo konat po odchodu Georgievové, tedy po Novém roce. Zelení a Levice plánují, že budou hlasovat proti Oettingerovi.

„Jak dlouho mu bude takové chování procházet,“ ptá se Sayed Kamall, šéf třetí nejsilnější frakce konzervativců a reformistů s poukazem na komisařovy výroky, v nichž označil Bulharsko, Rumunsko a Itálii za země, jež nelze spravovat. Deník Politico upozorňuje, že Oettingerovým jmenováním se rozhodování o unijních penězích dostane plně do německých rukou. Vlivným členem rozpočtového výboru EP je křesťanský demokrat Reimer Böge.

Šéfkou parlamentního výboru pro kontrolu rozpočtu je křesťanská demokratka Ingeborg Grässleová. Její spolustraník Klaus-Heiner Lehne vede Evropský dvůr auditorů, který kontroluje hospodaření EU. To vše v době, kdy se bez souhlasu německého ministra financí Wolfganga Schäubleho nerozhodne v EU žádná klíčová finanční otázka.

Konečně ve správném křesle

V minulé komisi velel Günther Oettinger energetice. Už tehdy se o něm v Bruselu povídalo, že ho tato funkce nebaví, a podle toho to i vypadalo. Nejednou se stalo, že deklaroval opak toho, na čem se dohodla komise. V nové exekutivě se začal věnovat digitální agendě. Zhruba se stejným výsledkem. Komentáře o ukradených fotkách nahých celebrit z úložišť dat ho usvědčily, že problematice nerozumí. O zastáncích síťové neutrality v datových sítích mluví jako tálibáncích. Ale pro rozpočet, který by měl řídit, je prý ten pravý. Když o něm mluví, ví prý o čem, tvrdí jeho šéf Jean-Claude Juncker.