Proběhla oslava státního svátku v podhradí. Země se nesmí stát firmou ani obchodovatelnou položkou, řekl Pithart

Oslavy státního svátku v podhradí

Oslavy státního svátku v podhradí Zdroj: čtk

Oslavy státního svátku v podhradí
Oslavy státního svátku v podhradí
Oslavy státního svátku v podhradí
Oslavy státního svátku v podhradí
Oslavy státního svátku v podhradí
13
Fotogalerie

Lidé zaplnili Staroměstské náměstí, aby se zúčastnili oslav 28. října. Tato akce má sloužit jako alternativa k oficiálním oslavám na Hradě. Důvodem byl spor kolem neudělení státního vyznamenání pro bývalého vězně z Osvětimi Jiřího Bradyho. Tomu se proto dostalo jiných ocenění. Na akci zakončené rozsvícením svíček a zpěvem hymny převzal medaili olomoucké Univerzity Palackého a ocenění zlínského primátora. Stovky lidí se po skončení akce vydaly na protestní pochod na Hrad.

V úvodu akce vystoupil její moderátor Michal Horáček, který pronesl krátkou úvahu na téma, zda účel světí prostředky. "Měli bychom ale hlavně kriticky zkoumat, kdo světí ty účely," dodal Horáček, který nedávno potvrdil svůj záměr kandidovat na prezidenta republiky.

Také ministr kultury Daniel Herman připomněl etický rozměr politiky. "I po třech letech v nejvyšší politice věřím, že se dá politika dělat čestně a slušně, že to nemusí být jen svinstvo," prohlásil ministr. "Dalajlamu bych znovu přivítal. Uděl bych to znovu, protože je to správné, vždycky je v naší zemi vítán. Hlásíme se tím k odkazu pana prezidenta Václava Havla," řekl na shromáždění Herman.

Vystoupil i bývalý předseda české vlády a Senátu Petr Pithart, jenž připomněl, kdo lid přivedl na náměstí. "Byli to přece Václav Havel a dalajlama a také pan Jiří Brady," řekl za velkého potlesku zaplněného náměstí.

"Spolehněme se na svůj kritický rozum, nevěřme trollům a štváčům, domácím ani cizím. Vystrčme ale i hlavy ze svých bublin. Buďme kritičtí a nároční i sami k sobě. Snažme se rozumět i těm, kterým nerozumíme. Ba právě těm. Nemají jiné hlavy než my, často se jen ocitli v jiných životních situacích," uvedl Pithart. Dodal, že země se nesmí stát firmou ani obchodovatelnou položkou, V podobném duchu pokračovala poslankyně ODS Miroslava Němcová. "Naši budoucnost nebudou určovat politruci z KGB, nebudeme ani čínskou gubernií," řekla. 

I po začátku oficiálního shromáždění přicházejí na Staroměstské náměstí další lidé. Nechybí plakáty s hesly "Jsme západ" a "Dost bylo Zemana." Akci svolal místopředseda Sněmovny a šéf STAN Petr Gazdík. 

"Náměstí je zaplněné a všude panuje klid a pořádek. Žádný Majdan se nekoná," hodnotí situaci Michal Nosek z deníku E15. Vystoupil i Jiří Brady. "Jsem rád že jsem mohl demokracii pomoci. Nejde o mě, ale o demokracii," řekl Brady.

Protože shromáždění moderoval textař a skladatel Michal Horáček, Hrad akci označil za start jeho prezidentské kampaně. KSČM akci pokládá za zneuctění české státnosti, její účastníky za "elity ochotné posluhovat cizím zájmům".

 

Aféru kolem Bradyho vyznamenání odstartovalo vyjádření Hermana, podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou při jeho nedávné návštěvě ČR.

Herman Zemanovi nevyhověl, Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo. Hrad souvislost popírá. Kvůli aféře přesto na oficiální oslavy odmítli přijít kromě lidovců také zástupci ODS, TOP 09 nebo bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Osmaosmdesátiletý Brady, rodák z Nového Města na Moravě, prošel během druhé světové války koncentračními tábory v Osvětimi a Terezíně. Na rozdíl od zbytku své rodiny přežil a po odchodu do Kanady v roce 1949 pomáhal dalším emigrantům a přednášel o hrůzách holokaustu.

Nositel kanadských, britských i německých ocenění tento týden v Česku obdržel pamětní medaili Sněmovny, premiérskou pamětní medaili, Klíč od obce pražské či cenu Prix Irene Židovské obce Praha.

Stovky lidí se pak vydaly na protestní pochod přes Karlův most a Malostranské náměstí na Pražský Hrad. S sebou nesly sochu Miloše Zemana s havranem na hlavě a metálem v zobáku.

Na Hradčanském náměstí pak tento metál připíchli na sochu rozteklého Zemana. "Je to řád východních větrů," řekl jeden z organizátorů. Lidé s sebou měli české i tibetské vlajky a řadu transparentů. Cestou, i na náměstí, provolávali hesla jako "Miloše do koše", "Nejsme Čína", "Miloši končíme" nebo "Ruský šváb". V projevu vzdali na náměstí hold prezidentu T. G. Masarykovi a Václavu Havlovi. "Havel žije!" křičeli následně.