Zástupcem šéfa hradního protokolu bude Sklenář, Forejt nekončí

Jindřich Forejt

Jindřich Forejt Zdroj: E15

Od července bude zástupcem ředitele protokolu na Pražském hradě Miroslav Sklenář, který tento odbor vedl už za prezidenta Václava Havla. Nástup na Hrad potvrdil i sám Sklenář. Podle původních zpráv měl nahradit Jindřich Forejta, ten ale na Hradě zůstává.

„Miroslav Sklenář bude od 1. července zastávat funkci zástupce ředitele odboru protokolu,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Nástup do Kanceláře prezidenta republiky od tohoto data potvrdil i sám Sklenář. „Moje funkce bude záležet na rozhodnutí prezidenta republiky a vedoucího kanceláře,“ nechtěl Sklenář upřesnit své působení.

Forejt ve Vatikánu? Spekulace, reaguje mluvčí Hradu

Na dotaz, zda by měl Sklenář nahradit Jindřicha Forejta, Ovčáček později uvedl, že Forejt skutečně rezignaci podal, po „přátelském rozhovoru s prezidentem“ ji ale stáhl.

Forejt Gump
Pozornost médií a veřejnosti poutá Jindřich Forejt svou schopností být u každé důležité události a nechat se zvěčnit fotografy. V minulosti se tak objevil na fotografiích s americkými prezidenty Georgem Bushem a Barackem Obamou, britským princem Charlesem či papežem Benediktem XVI. Někteří novináři jej pro jeho všudypřítomnost při takových momentech začali přezdívat „Forejt Gump“ v narážce na americký film Forrest Gump. Čtěte komentář

Přesto se prý v současné době jedná o přesunu Forejta na jinou pozici ve státní správě, jak tvrdí Lidové noviny. List naznačil, že by se Forejt mohl stát velvyslancem ve Vatikánu, o což už v minulosti usiloval.

Ovčáček ale tyto informace dementoval a označil je za spekulace. Podle informací z diplomatických kruhů by tento post měl převzít bývalý ministr zahraničí a exšéf KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Zástupcem Sklenáře, který dlouho působil i na pražském magistrátu, se měl stát místopředseda Strany práv občanů Vladimír Kruliš. Místopředseda neparlamentního uskupení, u jehož vzniku stál Zeman a jeho jméno mělo i v názvu, podle Ovčáčka na odboru protokolu už v současnosti působí.

České selfie