Zastupitelům ANO už TOP 09 nevadí, chce ale Krnáčovou jako primátorku

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Pražské ANO bude o nové koalici jednat se všemi subjekty včetně dosud zapovězené TOP 09. Podmínkou je ovšem místo primátorky pro Adrianu Krnáčovou. Shodlo se na tom krajské předsednictvo.

„Vzhledem k tomu, že ze strany vedení vyšel jasný signál, přijali jsme usnesení, v němž konstatujeme, že budeme jednat se všemi subjekty v zastupitelstvu,“ uvedl místopředseda Matěj Fichtner. Předsednictvo tak změnilo rozhodnutí, které přijalo minulý týden a které možnou spolupráci s TOP 09 vylučovalo.

„Zároveň jsme koaličním vyjednávačům a zastupitelskému klubu uložili, aby jednali s potenciálními partnery s tím, že chceme post primátorky pro Adrianu Krnáčovou,“ doplnil.

„Ty komentáře, proč jsme nechtěli jednat s TOP 09, byly založené na vyjádření TOP 09, že si počká, než se náš klub rozpadne a potom bude s námi jednat, což je absurdní,“ uvedl šéf hnutí ANO Andrej Babiš. On sám prý o dalším vývoji jednání nerozhoduje, záleží na klubu zastupitelů.

Možnost jednat o případné koalici v Praze se všemi stranami v zastupitelstvu včetně TOP 09 přivítal. „Po delší diskusi v hnutí ANO jsme dospěli k názoru, že by bylo užitečné jednat se všemi stranami na magistrátu,“ uvedla po jednání klubu Krnáčová. Klub požádal krajské předsednictvo, aby změnilo usnesení. A předsednictvo mu vyhovělo.

Babiš: V hnutí probíhá očista

Ještě v úterý přitom Babiš novinářům v Bruselu řekl, že je pro ANO nepřijatelné snažit se o dohodu s TOP 09. Její lidé totiž podle Babiše byli „součástí klientelistického systému“. Po novinářské připomínce, že zastupitele ČSSD na magistrátu vede Karel Březina, Babiš připustil, že také tento politik „je určitě problém“.

Šéf klubu TOP 09 Václav Novotný řekl, že jeho strana nemá problém jednat s ANO. Hnutí podle něj ale mění své názory jako ponožky.

Babiš dnes hovořil i o očistných procesech uvnitř ANO, které řeší problémy už v několikátém velkém městě. „Já si myslím, že hnutí ANO funguje a hlavně probíhá očista od lidí, kteří slibovali, že budou prosazovat náš program a etický kodex, a pokud zjišťujeme, že to nedělají, tak se jich zbavujeme,“ poznamenal také.

Koalice byla v těžké krizi po odvolání radních
Výběr hlavních událostí v koalici na pražském magistrátu (koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice - SZ, KDU-ČSL a STAN - dnes definitivně skončila):
10. a 11. října 2014 - Komunální volby v Praze vyhrálo ANO před TOP 09, Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), ODS, ČSSD, KSČM a Piráty. Vytvořená koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice obsadila v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

26. listopadu 2014 - Novou pražskou primátorkou byla zvolena Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

16. ledna 2015 - Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo Praze rozhodnutí o pozastavení účinnosti pražských stavebních předpisů. Stalo se tak po bouřlivé roztržce, kterou kvůli regulaci reklamy, kterou předpisy přinášely, vyvolala billboardová lobby. Ministerstvu vadilo mimo jiné to, že předpisům chybělo schválení Evropské komise.

3. února 2015 - Pražské ANO a ČSSD požádaly o odchod náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). V lednovém hlasování zastupitelů ohledně tendru na odpady za 13 miliard korun Stropnický pro návrh ruku nezdvihl. Koalici nakonec zachránila nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová.

17. února 2015 - Rada hlavního města Prahy po čtvrt roce od uzavření koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice schválila její programové prohlášení.

- Členové koalice našli smír v dohodovacím řízení ohledně stavebních předpisů. Rada schválila jejich novelizaci. Nové znění předpisů bylo přijato až v srpnu, v půlce září je Praha poslala ministerstvu pro místní rozvoj.

24. března 2015 - Radní odložili rozhodnutí o případném podání trestního oznámení na Stropnického, městu se nelíbí jeho údajná pochybení v souvislosti s novelizací stavebních předpisů. Stropnický na facebookový profil napsal, že se stal obětí „šikany“ ze strany magistrátu.

30. března 2015 - Opoziční klub zastupitelů TOP 09 a nezávislých vyzval Krnáčovou, aby odstoupila z funkce. Hrubě prý porušila zákony i zájmy Prahy tím, že ve sporu o nájem Škodova paláce vybírala právníky na doporučení protistrany.

13. dubna 2015 - Zastupitelský klub TOP 09 podal trestní oznámení na Krnáčovou kvůli výběru právníků v kauze Škodova paláce. O den později se TOP 09 a ODS nepodařilo prosadit návrh na její odvolání.

20. dubna 2015 - Stropnický oznámil, že koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice po několika týdnech ukončila spor, který kvůli němu vedla. Ostatní členové koalice ale tuto informaci odmítli.

9. června 2015 - Pražští radní schválili znění nových stavebních předpisů. Novela zamířila do připomínkového řízení, vyjádřit se tak k nim měly mít možnost všechny městské části.

18. června 2015 - Trojkoalice vyvolala dohodovací řízení (slouží k vyjasnění neshod) s ANO a ČSSD. Odůvodnila to porušením smlouvy při hlasování o novele vyhlášky o hazardu.

24. června 2015 - Vedení pražského ANO vyvolalo dohodovací řízení s Trojkoalicí; její zastupitelé prý porušili koaliční smlouvu, když nehlasovali pro koaliční návrhy.

11. srpna 2015 - Radní neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal Stropnický. Problematiku pražských stavebních předpisů převzala místo něj do gesce primátorka Krnáčová.

20. srpna 2015 - Pražské ANO a ČSSD začaly v reakci na Stropnického vystupování v médiích požadovat jeho odvolání.

2. září 2015 - Předseda magistrátního klubu ANO Michal Hašek řekl, že Trojkoalice nedodržuje koaliční smlouvu a setrvání Stropnického v radě je neudržitelné. Stropnický předtím přišel o další kompetence.

3. září 2015 - Trojkoalice označila odebrání kompetencí Stropnickému za porušení koaliční smlouvy ze strany ANO a ČSSD.

23. října 2015 - Zastupitelé odvolali z funkce čtyři z 11 radních. Náměstka Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou (obě ČSSD).

- Podle Krnáčové z ANO a podle sociálních demokratů koalice ČSSD, ANO a Trojkoalice a STAN) trvá a měla by pokračovat, podle Trojkoalice už svazek není funkční.

27. října 2015 - Starostka Prahy 10 a donedávna místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová oznámila, že chce rezignovat na funkci předsedkyně pražského ANO. Předtím již rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách.

10. listopadu 2015 - Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice definitivně skončila. Zástupci ČSSD po jednání s koaličními partnery uvedli, že ztratili důvěru k Trojkoalici, příčinou je hlasování jejích zastupitelů na jednání zastupitelstva minulý týden. Zdroj: čtk