Zdravotní pojištění cizinců má vyřešit vláda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Poslanci zdravotního výboru jednomyslně vyzvali vládu, aby do konce roku předložila návrh řešení přístupu cizinců ke zdravotní péči.

Cizinci dlouhodobě žijící v Česku si totiž musí platit komerční pojištění, ale to jim často zdravotní péči nekryje a oni pak zůstávají nemocnicím dlužni vysoké částky. „Už dávno měly existovat návrhy, jak tento problém řešit,“ uvedla místopředsedkyně výboru Soňa Marková (KSČM), která měla návrh zákona o cizincích na starosti a výzvu vládě prosadila.
Zdravotní výbor tak upustil od možnosti, že by sám navrhl nějaké řešení v právě projednávané novele zákona o cizincích. Chybí prý detailní analýzy.

V zásadě se rýsují dvě možnosti. Cizinci s dlouhodobým pobytem v Česku by mohli získat nárok na účast ve veřejném zdravotním pojištění, nebo by se mohla zpřísnit pravidla pro komerční pojišťovny, které jim povinné zdravotní pojištění prodávají.

„Mohly by se udělat výjimky z nepojistitelnosti, aby se pojistka například vztahovala na děti,“ nastínil jednu z možností další místopředseda výboru Leoš Heger (TOP 09). Problém se týká cizinců, kteří u nás nemají trvalý pobyt, nejsou zaměstnanci, a pobývají tu dlouhodobě.