Zeman chce bydlet na Hradě, aby ušetřil čas na dojíždění

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Nově zvolený prezident Miloš Zeman zřejmě bude bydlet na Pražském hradě. Zeman dnes v televizi Prima Family řekl, že bydlením na Hradě by ušetřil čas, který je nutný pro dojíždění z jeho domova v pražských Stodůlkách. Ještě před inaugurací se chce rovněž setkat se současnými zaměstnanci prezidentské kanceláře a zjistit, zda chtějí zůstat.

Až na dvě výjimky nikoho vyhánět nechce. Již dříve Zeman řekl, že nechce spolupracovat s Ladislavem Jaklem, tajemníkem prezidenta Václava Klause, a Petrem Hájkem, zástupcem vedoucího prezidentské kanceláře pro oblast komunikace a kultury.

„Já pokládám za svoji přirozenou povinnost, i když mi to žádný zákon neukládá, se ještě před inaugurací sejít s pracovníky kanceláře prezidenta republiky, porozhlédnout se, seznámit se s organizační strukturou této organizace a samozřejmě s těmi lidmi mluvit o tom, zda chtějí zůstat nebo odejít. Já sám nikoho vyhánět nebudu s výjimkou dvou jmen, které už jsem mnohokrát uvedl,“ řekl Zeman.

Vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigl v sobotu oznámil, že z Hradu odejde spolu s končícím Klausem. Odmítl tak nabídku Zemana, aby v současné funkci pokračoval.

Zeman ve své nové funkci patrně využije možnost bydlet přímo na Hradě. „Já nemám žádné velké nároky na bydlení. Na Pražském hradě bych chtěl bydlet jen proto, že to ušetří čas. Protože prezident každý den přijímá několik návštěv, ať z domova nebo ze zahraničí,“ uvedl. Současný prezident Klaus bydlí v Lumbeho vile, tedy v prezidentské rezidenci. Zeman by mohl využít i apartmán přímo na Hradě.

Tradici jazzových koncertů, které na Hradě zavedl prezident Václav Klaus, Zeman určitě zachová. Koncerty by se navíc podle něj měly rozšířit o další hudební žánry. „Abba už z mrtvých nevstane, nekoncertuje .. . samozřejmě, že to musí být živá hudba, ale myslím si, že je celá řada zajímavých interpretů, houslistů, klavíristů, které bych na Pražský hrad vedle jazzmanů rád pozval,“ uvedl.