Zeman jmenoval Maláčovou novou ministryní práce

Jana Maláčová (ČSSD)

Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval ministryní práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Ve vládě nahradila Petra Krčála (ČSSD), který před dvěma týdny rezignoval kvůli podezření, že se dopustil plagiátorství při psaní bakalářské práce. Ještě během odpoledne uvede Maláčovou do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO).

Maláčová je druhou novou tváří ve vládě od chvíle, kdy Zeman před měsícem jmenoval druhý Babišův kabinet. Týden před Krčálem odstoupila kvůli obviněním z plagiátorství také ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO), kterou vystřídal dosavadní místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek (za ANO).

Jmenování Maláčové se místo Trůnního sálu na Pražském hradě uskutečnilo nezvykle v Lánech a bez přítomnosti novinářů. Hrad minulý týden argumentoval tím, že lánská pracovna Tomáše Garrigua Masaryka je důstojným prostředím pro jmenování člena vlády i jakoukoliv státní akci. "Za Masarykovy první republiky byla místem řady jednání, jmenování i uzavírání mezinárodních smluv," uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Bez účasti médií jmenoval Zeman tento měsíc i Kněžínka, stalo se tak na Pražském hradě. Dnešní nepřítomnost kamer vysvětlil Ovčáček prostředím, které bylo zvoleno ke jmenování. "Vzhledem ke komornímu prostředí Masarykovy pracovny jsem se rozhodl dát přednost variantě bez účasti médií, s tím, že poskytneme fotografie a především video," sdělil na dotaz ČTK Ovčáček.

Minulý týden po setkání se Zemanem Maláčová řekla, že se chce ve funkci zaměřit na rodinnou politiku a téma stárnutí. V brzké době chce prosazovat ve Sněmovně zákon s úpravou penzí či jednat o navýšení rozpočtu resortu práce a sociálních věcí pro příští rok i o růstu platů ve veřejném sektoru.

Maláčová dosud vedla na ministerstvu práce odbor rodinné politiky a politiky stárnutí, dříve byla analytičkou fondů EU na ministerstvu pro místní rozvoj či zástupkyní Kanceláře Senátu při Evropském parlamentu. Absolventka politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a politické ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole je od roku 2008 členkou ČSSD.