Zeman: Protiruské sankce jsou zbytečné. EU nemá silného vůdce, jací jsou v Rusku, USA nebo Číně

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Český prezident Miloš Zeman v rozhovoru poskytnutém ruské televizi NTV znovu označil protiruské sankce za zbytečné. V interview zároveň řekl, že Evropská unie nemá v současné době silného vůdce, jací jsou v Rusku, v Číně nebo v USA.

"Sankce jsou vždy zbytečné. Ničemu nepomáhají, naopak poškozují obě strany, ne jen jednu. Z ekonomického i z politického hlediska," zopakoval šéf českého státu své známé odmítavé stanovisko k sankcím přijatým vůči Rusku kvůli jeho postupu vůči Ukrajině, včetně anexe Krymu. Naznačil přitom možnost, že by se o jejich ukončení v EU mohla zasloužit například Itálie, nebo visegrádská skupina.

Podle Zemana v unii dnes není žádný silný vůdce. "Rusko nepochybně má silného vůdce. Čína má silného vůdce, Amerika má silného vůdce. Najděte mi, prosím, silného vůdce na úrovni Evropské unie. Dívám se nalevo, dívám se napravo, dívám se dopředu, dozadu - silného vůdce prostě nevidím," řekl prezident. Poukázal přitom na to, že odchází německá kancléřka Angela Merkelová a že pozice francouzského prezidenta Emmanuela Macrona už není kvůli nynějším protivládním demonstracím v zemi tak silná, jak se zdálo před půl rokem.

Pokud jde o napjaté vztahy Ruska se Severoatlantickou aliancí, Zeman nevěří v možnost vojenského konfliktu mezi NATO a Ruskem. "Nevěřím, že může dojít k vojenskému útoku na pobaltské státy. Byla by to politická, a dokonce i vojenská sebevražda," řekl český prezident. Soudobých válečných cílů se podle něj dosahuje prostřednictvím ekonomiky, nikoliv pomocí zbraní.