Zeman ruší Hamáčkovo pověření řídit ministerstvo zahraničí

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: Anna Vackova

Prezident Miloš Zeman zrušil k 15. říjnu pověření místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) řízením ministerstva zahraničí. V úterý to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Novým šéfem diplomacie jmenuje na Pražském hradě současného náměstka ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) 16. října dopoledne.

"Prezident republiky Miloš Zeman zrušil v souvislosti se jmenováním Tomáše Petříčka do funkce ministra zahraničních věcí své rozhodnutí ze dne 27. června 2018, kterým pověřil místopředsedu vlády Jana Hamáčka řízením ministerstva zahraničních věcí, a to ke dni 15. října 2018," uvedl Ovčáček. O den později bude jmenován Petříček.

Hamáček vedl od června diplomacii kvůli tomu, že Zeman odmítl jmenovat sociálnědemokratického kandidáta Miroslava Pocheho. Hamáček v září od původní nominace ustoupil a navrhl Petříčka, který se stal náměstkem od začátku srpna.

Kandidát na ministra minulý týden novinářům řekl, že europoslanec Poche by mohl být jedním z jeho poradců. Ve čtvrtek pak podle svých slov řekl na schůzce Zemanovi, že právem ministra je složit si vlastní tým poradců. Prezident ale setrvání Pocheho na ministerstvu odmítá a jeho odchod si stanovil jako podmínku jmenování.