Petr Sklenář: Amatéři loví žraloky na Wall Street. A úspěšně

Ostřílení hráči na Wall Street zažívají nový trend, se kterým se patrně budou muset naučit koexistovat.

Ostřílení hráči na Wall Street zažívají nový trend, se kterým se patrně budou muset naučit koexistovat. Zdroj: reuters

Ikonickým symbolem nového trendu se stala akcie firmy GameStop prodávající videohry a herní konzole. V prosinci její akcie stála 13 dolarů, ve středu 27. ledna až 380 dolarů.
2
Fotogalerie

V jedné filmové scéně číšník v prvotřídní restauraci vykřikuje: „Nová doba! Host vyhazuje vrchního!“ Wall Street v posledních týdnech zažívá něco podobného. Nezkušení, amatérští investoři s nízkým kapitálem se vydali na lov žraloků, jako jsou hedgeové fondy disponující „palebnou silou“ v miliardách dolarů. Největším paradoxem je, že lov je velmi úspěšný. Řada do nedávna neohrožených lovců se teď dokonce bojí, že příště si amatéři přijdou i pro ně.

Na finančních trzích působí pestrá paleta subjektů lišících se finanční silou, tedy množstvím prostředků, kterými disponují, nabytými zkušenostmi, podstupovaným rizikem i uplatňovanou investiční strategií.

Pomyslným bílým žralokem, který brázdí burzovní vody, jsou hedgeové fondy, jež spekulují na pokles cen akcií, takzvaný short. Jde o jednu z nejnáročnějších strategií a v čele takového fondu stojí portfolio manažeři s dlouholetými zkušenostmi, které ověřily jejich schopnosti.

Když takový „žralok“ ucítí krev, tedy nadhodnocenou akcii, začne spekulovat na její pokles. Kromě spekulace v tom můžeme vidět proces, který hledá férové ocenění firem. Čistí tak trh, protože někdy uspíší bankrot či restrukturalizaci firmy v problémech. Pokud je strategie správná, cena akcie klesne a hedgeový fond realizuje zisk.

Rizikovým místem strategie je, pokud začne cena akcie stoupat. Když je růst akcie velký, spekulant je nucen svoji sázku na pokles předčasně uzavřít. Musí tedy naopak akcie dokoupit, čímž ještě zvýší předchozí tlak na růst cen.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!