33 nejstylovějších čtvrtí světa: Okouzlily i pražské Vinohrady

3. místo: Jongno 3-ga, Soul (Jižní Korea). Jongno 3-ga je považována za srdce a duši Soulu. Historická a výstřední čtvrť je domovem stařečků schoulených nad deskovými hrami v parku, nejlepších prodejců karamelek, spousty klenotnictví, severokorejských restaurací i tradiční LGBTQ+ komunity.

3. místo: Jongno 3-ga, Soul (Jižní Korea). Jongno 3-ga je považována za srdce a duši Soulu. Historická a výstřední čtvrť je domovem stařečků schoulených nad deskovými hrami v parku, nejlepších prodejců karamelek, spousty klenotnictví, severokorejských restaurací i tradiční LGBTQ+ komunity. Zdroj: Profimedia.cz

1. Nørrebro, Kodaň (Dánsko). Jakkoliv si představujete "cool", Nørrebro vás nezklame. Tato rozmanitá čtvrť na severní straně kodaňských jezer je oslnivou směsicí historických památek, ultramoderní architektury a úchvatného jídla a pití.
2. místo: Andersonville, Chicago (USA). Historická švédská enkláva je nyní známější díky LGBTQ+ komunitě a četným barům a restauracím. Díky přívětivé poloze nedaleko parků a pobřeží je žádaným místem k životu.
4. místo: Leith, Edinburgh (Velká Británie). Kdysi to byl hlavní obchodní přístav Skotska, dnes je však Leith na severu Edinburghu lépe znám jako kulturní hotspot, domov velkých uměleckých institucí a začínajících podniků.
5. místo: Station District, Vilnius (Litva). Úchvatné pouliční umění, bujaré noční kluby i spousta kaváren a neformálních restaurací nabízející převážně mezinárodní kuchyni. Není divu, že Station District patří k nejvíc cool čtvrtím světa.
6. místo: Chelsea, New York (USA). Pokud jde o zelený prostor, udržitelnost a rozvoj komunity, tato část Manhattanu udává trend, kterým by se mohla řídit všechna města.
47
Fotogalerie

Celkem 27 tisíc obyvatel a mnoho lokálních expertů se spojilo, aby spolu s portálem TimeOut vytvořili žebříček nejvíc cool čtvrtí světa. Kritériem byl nejen celkový vzhled, ale i jídlo, zábava, kultura, ekologie a hlavně místní komunita a její duch. A výsledky možná nejednoho překvapí.

Městská centra, kam obvykle míří turisté, příliš nebodovala a místo toho je žebříček plný skrytých klenotů, o nichž často zahraniční návštěvníci nemají ani ponětí. A mezi nejvíc cool čtvrtemi světa se umístily i pražské Vinohrady. Na 33 nejstylovějších čtvrtí světa se podívejte v galerii. Mohou posloužit mimo jiné jako tipy na podzimní výlet.