Co poslouchá Mikoláš Růžička

Mikoláš Růžička

Mikoláš Růžička Zdroj: Nguyen Phuong Thao, Reflex a archiv značek

Parcels - Day/Night
The War On Drugs - I Don’t Live Here Anymore
2
Fotogalerie

Malíř, skladatel, hudebník a také absolvent pražské AVU Mikoláš Růžička působí ve skupině Piano nebo s Jiřím Burianem v sestavě Republic of Two. Prozradil nám, jaké jsou jeho hudební slabůstky.

Od jaké písničky, kterou napsal někdo jiný, znáš celý text od začátku do konce?

Těch písniček je opravdu hodně, protože na rozdíl od běžných věcí, které velmi často zapomínám, texty písniček si pamatuji. Tak například teď pořád dokola sjíždíme Umakart, zvládl bych určitě Ve 4 ráno, Vlci u dveří, Bezprsťák a A venku zase prší. Jinak samo sebou hodně písniček od The Beatles přes U2 až po Radiohead.

Co bylo první album, které sis koupil nebo dostal?

Přesně si to nepamatuji, ale jedním z prvních bylo album Team 3 na vinylu a taky „polská originálka“ kazety A Night at the Opera od Queen.

Co nejraději posloucháš v autě nebo MHD?

Hodně neoklasiku, Maxe Richtera, Ólafura Arnaldse, Jona Hopkinse… A velmi často také podcasty rozhovorů s moudrými lidmi. Kupředu do minulosti od Martiny Kociánové mohu doporučit všem.

Která písnička tě v poslední době nejvíc dostala?

Balada o poľných vtákoch od Miro Žbirky. I když jsem nikdy nebyl jeho kdovíjaký fanoušek, musím se přiznat, že mě nečekaný odchod této velké osobnosti hudební scény zasáhl hlouběji, než bych čekal.

A co dalšího si pustit v prosinci?

The War On Drugs -  I Don’t Live Here Anymore

Tahle americká skupina se ve velké míře zasloužila o triumfální návrat zvuku amerického stadionového rocku 70. a 80. let, jaký proslavil například Bruce Springsteen či Neil Young. Jejich nová deska, to jsou opět především táhlé, ale nesmírně chytlavé písně na pomezí rocku, country a psychedelie, kterým vládne příjemně nosový hlas zpěváka a kytaristy Adama Granduciela.

Parcels - Day/Night

Tahle australská parta o sobě dala před třemi lety vědět debutovou deskou, se kterou spojovala chytlavý indie pop se zvukem, jaký do oběhu vrátili Daft Punk. Jejich očekávaná novinka je dokonce dvojalbem, které jde v tom pátrání po kořenech klasického diska ještě dál, ale současně nabízí dostatek skvělých písní, které si budete ve svém Spotify playlistu rádi připomínat.