Nejvyšší budovy Česka. Brněnská N Tower, pražské City Empiria i dominanta Mostu. A co Ostrava?

Spielberk Tower (85 m) a AZ Tower (111 m) v Brně.

Spielberk Tower (85 m) a AZ Tower (111 m) v Brně. Zdroj: Profimedia.cz

City Tower (109 m) a V Tower (103,9 m) na Pankrácké pláni v Praze 4.
N Tower je s výškou 111 metrů nejvyšší obytnou budovou České republiky.
V Tower na Pankráci je nejvyšším bytovým domem v Česku. Má 104 m, 30 pater a 130 bytů.
Mrakodrap City Tower v Praze na Pankráci
Výhled z pražského City Tower
57
Fotogalerie

Už bezmála 10 let je nejvyšší budovou Česka se 111 metry N Tower v Brně, o prvenství však může brzy přijít. V Ostravě by totiž mohla vyrůst hned dvakrát vyšší budova. A nezaostávají ani naši sousedé. Na Slovensku už pomalu roste první mrakodrap v zemi, který bude měřit 168 metrů. Jaké jsou další nejvyšší budovy Česka?

Brněnská dominanta N Tower před osmi lety o dva metry sesadila z trůnu pražskou City Tower, která se začala stavět už v roce 1983 jako zamýšlené sídlo Československého rozhlasu. Praha si ale i přesto jedno prvenství uchovala, díky V Tower (104 m, 30 pater, 130 bytů) se pyšní alespoň nejvyšším bytovým domem v Česku. A pokud bychom budovy v Česku seřadily podle jejich nejvyššího bodu, pak by zvítězila City Empiria (původně sídlo podniku zahraničního obchodu Motokov) na Pankráci, jejíž celková výška je 132 metrů.

Za zmínku stojí i pátá nejvyšší budova Česka SaS group Tower (96 m, původně SHD Komes), která stojí v Mostu a po svém dokončení v roce 1984 se jednalo o nejvyšší budovu v tehdejším Československu.

Česko by se však již brzy mohlo dočkat svého prvního mrakodrapu, který se odborně definuje jako trvale osídlená budova nad 150 metrů. Vzniknout by mohl v Ostravě, kde chce společnost RT Torax vybudovat obchodně administrativní centrum s hotelem a byty v objektu s 60 patry a výškou 238 metrů (více se dočtete zde). A první mrakodrap budou mít již brzy i naši sousedé, kde v metropoli roste nová nejvyšší budova Slovenska.

Na nejvyšší budovy Česka se podívejte v galerii: