Babiš, Zaorálek i Kalousek konec intervencí očekávali a uvítali

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: Anna Vacková

Ministr financí Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek studuje seznam zastávek
Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
8
Fotogalerie

Konec intervencí pravděpodobně znamená propad poptávky po českých dluhopisech od spekulantů i investorů. Ti využívali nerovnováh na českém finančním trhu kvůli intervencím. 

"Ukončení devizových intervencí České národní banky se všeobecně očekávalo, takže nejde o žádné překvapení," napsal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Připomněl, že ministerstvo financí využilo dosavadní příznivé situace na dluhopisovém trhu.

Dluhopisy využívali zahraniční investoři mimo jiné jako nástroj pro uložení nakoupených korun, které chtěli po ukončení devizových intervencí prodat za eura. Ministerstvo na finančních trzích díky tomu prodávalo od konce roku 2015 státní dluhopisy i se záporným výnosem. Fakticky tak investoři platili státu za to, že mu půjčili peníze.

"Z hlediska ministerstva financí jsme během prvního čtvrtletí zejména využívali přetrvávající výhodné situace na dluhopisovém trhu a pokryli jsme své potřeby na nejbližší měsíce," uvedl Babiš.

Stejná slova řekl i Babišův nejznámější kritik předseda TOP 09 a někdejší ministr financí Miroslav Kalousek, když uvedl: "Není to žádné překvapení, já si říkal, zda k tomu dojde tento, nebo příští čtvrtek. Že k tomu dojde co nejdříve po 1. dubnu, o tom jsem byl přesvědčený," dodal. Nechtěl spekulovat, jak by mohla ČNB v příštích dnech bránit možným výkyvům.

Kalousek očekává po dnešním ukončení devizových intervencí České národní banky výkyv kurzu koruny a po nějakém čase jeho ustálení. Česká měna bude vůči euru zhruba o dvě koruny pevnější, odhadl ve Sněmovně v rozhovoru pro Českou televizi.

Vše o kurzu koruny a konci intervencí čtěte zde >>>

"Je evidentní, že na korunu řada lidí spekulovala, to bylo vidět z masivních intervencí, které musela banka dělat. Nejsem prognostik, abych dokázal říct přesný vývoj kurzu, myslím, že dojde k nějakému výkyvu a pak se to po určitém čase ustálí, předpokládám, že bude koruna vůči euru o zhruba dvě koruny pevnější," řekl.

Zaorálek konec intervencí přivítal, zvýší nároky na inovace

Devizové intervence České národní banky vytvářely měkký polštář pro český průmysl, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dnešní ukončení režimu bude podle něj znamenat větší nároky na produktivitu a inovace. Právě to je cesta, kterou by se Česká republika měla vydat, míní šéf české diplomacie.

Ukončení intervencí považuje Zaorálek za dobrý krok. "Byla to dobrá doba pro to, aby se ten režim ukončil," uvedl. Nová situace bude podle něj znamenat větší nároky na produktivitu a inovace. "To je to, co Česko potřebuje, takže myslím, že dlouhodobě je to dobrý krok," dodal.

Podívejte se, jak hodnotí dopad intervencí analytik Lukáš Kovanda: 

Video placeholde

Devizové intervence byly podle Lukáše Kovandy, analytika společnosti Cyrrus, chybou. Podívejte se, jak je zhodnotil. • Arsen Lazarevič/E15

 

Šéf pražské burzy Petr Koblic hovoří o vlivu intervencí na akciový trh: 

Video placeholde
Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu • Michal Tomeš