Hnutí FIRE: Jaké strategie mají Češi, kteří se plánují proinvestovat do předčasného důchodu

Investice a seškrtání životních nákladů. Tak zní recept Čechů, kteří se chystají odejít do důchodu s předstihem.

Investice a seškrtání životních nákladů. Tak zní recept Čechů, kteří se chystají odejít do důchodu s předstihem. Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Článek ze speciálu
Jak se zajistit na stáří?

Dodělat školu a pak pracovat dalších čtyřicet let od devíti do pěti. Anebo se v nejproduktivnějších letech uskromnit, otevřít Excel a nalajnovat si cestu k předčasnému, a hlavně svobodnému odchodu do důchodu. Ačkoliv je druhého typu lidí stále málo, v posledních letech jejich počet stoupá. Jejich strategie se sice liší, cíl ale mají společný: nebýt závislý na své práci a věnovat se v aktivním věku pouze tomu, čemu opravdu chtějí.

Lidé s myšlenkami na předčasný důchod se občas označují za členy hnutí FIRE, což je zkratka pocházející ze složení anglického spojení Financial Independent, Retire Early (finanční nezávislost, předčasný důchod). Jde ale spíš o myšlenkový proud, který vznikl před 13 lety ve Spojených státech a postupně se rozšířil i do dalších koutů světa.

Myšlenka je jednoduchá, začít investovat na začátku profesní kariéry, snížit své náklady a odejít do důchodu třeba ve 30, 40 nebo v 50 letech. Důchodem se ale nerozumí to, co si pod ním většina lidí představí, tedy dožívání a odpočinek, ale spíše možnost věnovat se sebenaplňujícím věcem, které ale nejsou v současné společnosti dostatečně ohodnoceny.

SPECIÁL: Jak se zajistit na stáří?

Připravili jsme pro vás sérii prémiových článků, jak si zařídit bezstarostný důchod, ať už je vám dvacet nebo padesát. Pokud ještě nepatříte do e15 komunity, staňte se jejím členem a odemkněte si přístup k exkluzivnímu obsahu, jak investovat a spořit na stáří a čeho se při cestě k nezávislosti vyvarovat.

VŠECHNY ČLÁNKY, KTERÉ JSOU SOUČÁSTÍ TÉMATU, NAJDETE ZDE

Grafika do speciálu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!