Adam Vojtěch: Roušky nebudou povinné ve školách ani v obchodech

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) Zdroj: ČTK / Kateřina Šulová

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
2
Fotogalerie

Pravidla pro povinné nošení roušek se opět mění. Ve školách ani v obchodech a službách pro zákazníky od 1. září povinné nebudou. Zavedou se jen tehdy, když se zhorší epidemická situace. Opatření se bude vázat na druhý, oranžový stupeň rizika na takzvaném semaforu, který hodnotí okresy podle míry rizika nákazy nemocí COVID-19. Znovu se epidemická situace zhodnotí koncem září, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Změny oznámil pouhý den poté, co pravidla pro nošení roušek představil. Roušku si budou muset lidé nasadit od září v prostředcích hromadné dopravy, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na úřadech a na dalších veřejných místech.

Nosit roušky nebude od září potřeba vedle škol také v obchodech, restauracích a službách pro zákazníky, jako jsou kadeřnictví a pedikúra. Nutné budou také u říjnových krajských a senátních voleb.

„Vycházeli jsme z názoru epidemiologů, nyní vnímáme protinázory. Toto je určitý kompromis a finální řešení na základě ujištění týmu chytré karantény, že je schopná reagovat velmi promptně, pokud by se situace zhoršovala,“ řekl Vojtěch. Od pondělního prohlášení o zavedení roušek ve všech vnitřních prostorách podle něj přišla celá řada podnětů a uskutečnilo se několik jednání s různými asociacemi. „K extenzivnějším opařením, jako jsou ty komerční provozy, kterých je poměrně hodně, se chceme vrátit na konci září, pokud se nestane nic neočekávaného,“ dodal.

O mimořádných opatřeních, která ve středu vydalo ministerstvo zdravotnictví, ve čtvrtek Vojtěch jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Babiš ve středu vydaná mimořádná opatření kritizoval. Uvedl, že obsahují spoustu výjimek, kterým nerozumí. Čtvrteční schůzky se účastnili také ministr školství Robert Plaga (za ANO), zástupci armády, hygieniků nebo Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Plaga řekl, že je připraven čtvrteční změnu rychle zapracovat do manuálu, který v pondělí nechal rozeslat školám. Manuál nejdříve s nošením roušek nepočítal, v pondělí do něj byla tato povinnost narychlo zapracována. Nosit roušky bude nutné jen v okresech, které budou na pravidelně zveřejňované mapě rizika označené oranžovou nebo červenou barvou.

„Zveřejníme ho v pátek 28. srpna, aby se na to případně školy mohly připravit. Potom ho budeme zveřejňovat ve čtrnáctidenních intervalech,“ řekla k tzv. semaforu hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Další změnou je povinnost nosit roušky na vnitřních akcích až od hranice stovky lidí. Původně měly být povinné bez ohledu na počet návštěvníků.