Vědci prokázali významný vliv nošení roušek na zpomalení šíření koronaviru

Obavy z koronaviru v Německu: Některé spolkové země zavádí povinnost nošení roušek (20.4.2020)

Obavy z koronaviru v Německu: Některé spolkové země zavádí povinnost nošení roušek (20.4.2020) Zdroj: Reuters

V Drážďanech lidé roušky nosí, ne všichni ale s novinkou souhlasí. (20. 4. 2020)
V Drážďanech lidé roušky nosí, ne všichni ale s novinkou souhlasí. (20. 4. 2020)
V Drážďanech lidé roušky nosí, ne všichni ale s novinkou souhlasí. (20. 4. 2020)
4
Fotogalerie

Podle nové studie německých vědců může nošení roušek snížit šíření nákazy koronaviru až o 40 procent. Poté, co durynské město Jena přijalo v rámci bezpečnostních opatření proti šíření koronaviru povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě, nákaza ve více než stotisícové metropoli téměř vymizela, píše agentura Bloomberg.

Celé Durynsko i zbytek Německa se k povinnému nošení roušek přidaly až o několik dní či týdnů později, takže vědci mohli porovnávat dvě rozdílné politiky. Z výsledků bonského ekonomického institutu přitom vyplývá, že ve zbylé oblasti se nákaza šířila mnohem rychleji. 

Výzkumníci porovnávali křivku vývoje počtu nakažených města Jena před a po nastolení povinného nošení roušek se vzorkem ostatních německých měst, které mají podobnou demografickou strukturu, zdravotní systémy a stejnou základnu počtu nakažených.

V případě Jeny byl po deseti dnech počet nově nakažených o 2,3 až deset procent nižší než u zbylých měst a po dvaceti dnech od zavedeného opatření se rozdíl dostal dokonce až na čtvrtinu. U větších měst byl zjištěný rozdíl ještě výraznější.

Roušky se tak zdají být vhodnou politikou, která nese ovoce a přitom tolik nestojí, řekl jeden z autorů studie Klaus Waelde z německé Univerzity Johanna Gutenberga v Mohuči.

Autoři nicméně dodávají, že výsledky se mohou lišit stát od státu, přičemž záležet může i na typu nošených roušek. Vědci proto vyzývají k dalším podobným výzkumům, které by dál upřesňovaly, jak velký dopad má toto nařízení na šíření infekce.