Další vlna rozvolňování. Týká se roušek, hromadných akcí i cestování

Česko po karanténě opět ožívá

Česko po karanténě opět ožívá Zdroj: Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN

Česko po karanténě opět ožívá
Česko po karanténě opět ožívá
Česko po karanténě opět ožívá
Česko po karanténě opět ožívá
5
Fotogalerie

Česká republika udělá v pondělí další krok k životu před epidemií koronaviru. Některá omezení týkající se hromadných akcí či nošení roušek se zmírní.

Při zachování oddělených skupin po maximálně 500 lidech bude od pondělka 15. června možné vpustit na hromadné akce až 2500 lidí. Týkat se to bude třeba sportovních stadionů se sektory s vlastním vchodem i zázemím. Mezi jednotlivými sektory bude zakázáno přecházet. Využít nová pravidla budou moci hned v pondělí pořadatelé tří zápasů druhé fotbalové ligy.

Od 8. června není povinné nosit roušku u bazénů a na koupalištích, nemusejí ji mít televizní a rozhlasoví moderátoři a redaktoři s hosty ve studiu, pokud dodrží dvoumetrový odstup.

Zakrytá ústa a nos nebudou muset mít od pondělka 15. června venku ani lidé, kteří budou blízko u sebe. „Nadále však ještě nějakou dobu zůstává v platnosti nošení roušek ve všech vnitřních prostorách staveb a v prostředcích veřejné dopravy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nově bude také od 15. června povolen prodej občerstvení na trzích či švédské stoly v restauracích. Kina či divadla mají možnost od pondělí nabízet občerstvení, diváci ale nesmějí jíst a pít přímo v hledišti, kde není zajištěné zachování odstupu.

Současně s uvolňováním omezení se rozšiřují možnosti cestování, zejména do sousedních států. Slezské vojvodství, Portugalsko a Švédsko ponechalo ministerstvo zdravotnictví mezi územími s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Většina evropských zemí, včetně dalších částí Polska, spadá podle úřadu do kategorie s nízkým rizikem nákazy. Při cestě z nich nebudou potřebovat testy Češi ani cizinci.

Středně rizikové jsou Belgie a Velká Británie, při cestě z těchto zemí do ČR budou muset mít negativní testy na COVID-19 cizinci. Pokud by lidé potřebný test neměli, musejí být po příjezdu 14 dní v karanténě. Dosud ČR zrušila povinnost prokázat se negativním testem pouze pro cesty do Rakouska, Maďarska a na Slovensko.

Jak se dosud uvolňovala vládní opatření?

Vláda umožnila od 27. dubna provoz části obchodů, začaly fungovat autoškoly, posilovny, muzea.

Další vlna uvolňování opatření přijatých kvůli koronaviru nastala 11. května, kdy se otevřely venkovní zahrádky restaurací, obchodní centra, kadeřnictví a další provozovny služeb. Povolené byly po dvou měsících akce do 100 lidí, což se týkalo návštěv divadel, kin či muzeí, svateb, sportovních tréninků nebo mší.

V další vlně od 25. května mohli jít v omezeném režimu do škol žáci prvního stupně základních škol, roušky už od toho dne lidé nemusejí nosit ve venkovních prostorech. Hromadných akcí se mohlo zúčastnit nanejvýš 300 lidí.