Do Česka dorazila další vakcína proti koronaviru. Čím se přípravky liší?

Video placeholde

Začaly závody v očkování. Státy se předhánějí v tom, kdo jako první dosáhne díky vakcinaci kolektivní imunity proti nemoci COVID-19. Evropská unie, a tudíž i Česko, počítá s tím, že využije trojici různých preparátů. Jejich vlastnosti představuje videografika, která se v internetových prohlížečích automaticky spouští pod titulkem článku.

V Česku už začalo očkování pomocí přípravku od firem Pfizer a BioNTech. Do země už měla také poprvé dorazit vakcína od společnosti Moderna. Prozatím jí bude osm tisíc dávek.

Termín se posouval za poslední týden několikrát, původně se ve vakcinační strategii počítalo s 22. lednem. První dodávka vakcíny Pfizer do Česka dorazila v sobotu 26. prosince.

Šlo o symbolický počet 9750 dávek, který byl stejný pro všechny země EU. Před koncem roku ministerstvo povolilo používat z jedné lahvičky místo původně plánovaných pěti dávek až šest.

Umožňuje to výrobce tím, že látky dává do lahvičky více, počítá se ztrátami při aplikaci. Česká republika ještě čeká na povolení pro používání vakcíny od firma AstraZeneca. Vláda objednala tři miliony dávek tohoto přípravku.

Ve Velké Británii už byla vakcína schválená, povolení Evropské agentury pro léčivé přípravky se očekává do konce ledna.

Očkování: Otázky a odpovědi na jednom místě >>>
Jaké vedlejší účinky mohou nastat po očkování? >>>