Akademikem roku je podle Finanční akademie Michaela Knotková

Finanční poradenství, ilustrační foto

Finanční poradenství, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Od roku 2003 probíhá pod záštitou ministrů financí ČR a guvernéra ČNB soutěž Zlatá koruna, která každoročně oceňuje nejlepší finanční produkty na českém trhu. V rámci soutěže se tradičně vyhlašuje také Akademik roku. Letos, vzhledem k mimořádné koronavirové situaci, byl tímto způsobem oceněn akademi k, který se nejvíce zapojil do pomoci lidem v rámci nového projektu Zlaté koruny Peníze v roušce. Speciální cenu získala Michaela Knotková.

„Na začátku soutěže bylo naším cílem vytvořit model, který bude sice subjektivním hodnocením odborníků, ale nestranný a díky multikriteriálnímu hodnocení i co nejvíce objektivní. Vytvořili jsme tedy Finanční akademii, ve které jsou odlišně zaměřené skupiny odborníků, od samotných zástupců finančních společností, jejich produktových manažerů, přes prodejce a zprostředkovatele, podnikatele až po akademickou sféru, zástupce médií a nezávislé experty,“ popisuje začátky Finanční akademie zakladatel a ředitel projektu Zlatá koruna Pavel Doležal a dodává: „Později jsme přidali FinTech akademii a ve spolupráci s VŠE a Institutem ekonomických studií UK jsme také upravili samotný algoritmus hodnocení produktů tak, abychom dostali výsledky, které budou opravdu odrážet trh a zejména potřeby klientů. Troufám si tvrdit, že dnešní vážený multikriteriální model hodnocení s velmi přísnými parametry a podmínkami je tím nejlepším možným.“  

Cena Akademik roku bývá každoročně udělována akademikovi, který se svým hodnocením soutěžních produktů nejvíce přiblíží produktům vítězným. Oceněna je tak jeho odborná znalost, profesní zkušenosti a široký rozhled v nabídce finančních produktů. Letos však vlivem pandemie koronaviru nastala zcela mimořádná situace, na níž zareagovala Zlatá Koruna spolu s Finanční akademií projektem Peníze v roušce v podobě diskusního webového rádce, který vznikl právě na pomoc proti následkům koronaviru. Ocenění Akademik roku pak bylo uděleno tomu, kdo se v této pomoci zapojil nejvíce.

Paní Michaela Knotková, členka Finanční akademie, zareagovala v rádci Peníze v roušce na více než čtyři desítky dotazů z různých oblastí. Jako poděkování za její pomoc jí byla společně s titulem Akademik roku předána také cena od partnera soutěže Vysoké školy ekonomie a managementu, stipendium dle vlastního výběru.

„Velmi si ocenění vážím. S Finanční akademií spolupracuji od roku 2017 a ve finanční sféře působím od roku 2012. Moc mě to baví a naplňuje a vlastně i toto ocenění je toho malým důkazem. Děkuji za hodnotnou cenu v podobě stipendia pro studium na VŠEM a těším se na další vzdělávání,“ řekla k ocenění Michaela Knotková.