Iniciativa #PodporujČesko chce pomáhat domácímu cestovnímu ruchu

Praha v sobotu 21. března.

Praha v sobotu 21. března. Zdroj: Michal Šenk

Český Krumlov
2
Fotogalerie

V domácím cestovním ruchu je v Česku zaměstnáno 241 tisíc lidí. Každý pátý Čech potom pracuje v oboru, který na cestovní ruch nějak navazuje. V souvislosti s opatřeními kvůli pandemii COVID-19 i obávanou ekonomickou krizí je přímo ohroženo 130 tisíc pracovních míst. Ambicí iniciativy PodporujČesko je pomoci všem, kteří se u nás věnují cestovnímu ruchu a současná krize je pro ně obrovskou ranou.

„Cestovní ruch přestal v polovině března existovat. Zavřely hotely, penziony, kempy i stravovací zařízení. Jsme rádi, že konečně dochází k uvolňování přísných opatření, ale nyní bude potřeba nabídnout českým spotřebitelům kvalitní služby od ubytování po nejrůznější atraktivity v okolí. Návrat zahraničních turistů totiž bude v letošním roce oproti minulým letům značně omezen. A zahraniční návštěvníky zejména ve velkých městech bohužel nelze nahradit.“ uvádí Viliam Sivek, předseda Fóra cestovního ruchu ČR.  

Ztráta práce přitom nehrozí jen pracovníkům přímo zaměstnaným v cestovním ruchu, ale i v oborech navazujících. Nejde jen o půjčovny sportovního vybavení či regionální vinaře a pivovarníky, ale třeba také o prádelny nebo pekaře. „V loňském roce strávili hosté v ubytovacích kapacitách 57 milionů lůžko-nocí. Ovšem na počet návštěvníků se pochopitelně váže i počet navazujících služeb, tedy dodávky pekařů, prádelen,“ doplňuje Viliam Sivek.

Nejohroženější jsou přitom menší, regionální podnikatelé či rodinné podniky. A právě jim nyní podává pomocnou ruku projekt #PodporujČesko. Spojili se v něm odborníci v cestovním ruchu, IT experti a marketingoví specialisté, aby z vlastní iniciativy přispěli k restartu domácího cestovního ruchu.

Každý poskytovatel ubytování, služeb, aktivit či zážitků se může na webových stránkách  www.PodporujCesko.cz zdarma registrovat a nabízet klientům své kapacity. Kromě informací o službách a kontaktech nabízí web také unikátní prostor pro zveřejnění příběhu daného subjektu. „Tuto iniciativu velmi vítám. Je to mimořádná šance pro podporu českého turismu a nejen pomocná ruka podaná všem, kteří se této oblasti věnují, ale zároveň pro nás všechny možnost, jak poznat i osobní příběhy všech těch, kteří cestovní ruch v České republice vytvářejí,“ říká Viliam Sivek.

David Samson, jeden z autorů projektu, pak dodává: „Záměrem nebylo vytvořit další platformu pro pouhé zalistování ubytovacích zařízení a aktivit. Chceme, aby PodporujČesko bylo místem, kde prim hraje příběh, kde se budoucí host propojí přímo s konkrétním majitelem či provozovatelem. Protože necestujeme pouze někam, ale k někomu. Proto chceme projektem podpořit také menší, regionální a venkovské subjekty cestovního ruchu a na něj navazujících služeb.“

www.PodporujCesko.cz