Kdy se otevřou školy? 24. května otevřely všechny základní a střední školy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Základní škola
3
Fotogalerie

Žáci základních škol se začali vracet do škol v pondělí 12. dubna, kdy se zpřístupnil první stupeň základních škol. 3. května se do škol vrátili žáci druhého stupně, a to hned v několika krajích a 17. května začala postupně skončit rotační výuka. 24. května se otevřely všechny ZŠ a SŠ.

24. května se vrátily k plnému provozu bez rotací všechny základní školy v Česku. Ve stejný den spustily plnou výuku i střední školy. Školy, které používají k testování žáků státem dodané antigenní testy budou žáky testovat jednou týdně. Ty, které používají přesnější PCR testy na covid jsou povinné testovat jednou za dva týdny, stát je školám proplatí v ceně 200 korun za test. Výuku obnovily i vysoké školy.

ZUŠ mohou od 24. května učit žáky s testem bez omezení, bez testu nejvýš deset žáků.

Do škol v přírodě mohou žáci vyjet od 31. května. Budou testováni antingenními nebo PCR texty.

10. května se plně otevřely školky v celém Česku.

Základní školy a školky

Mateřské školy jsou plně otevřeny. Ve školách se děti netestují a nikde nemusí nosit ani roušky či respirátory.

Všichni žáci základních škol se do školy vrátili 24. května. Skončila tak rotační výuka na obou stupních ZŠ ve všech školách v Česku. Žáci škol, které používají antigenní testy dodávané státem, je musí absolvovat jednou za týden. Přesnější PCR testy na covid jsou povinné jednou za dva týdny, stát je školám proplatí v ceně 200 korun za test.

Žáci musí nadále nosit respirátory FFP2.

K prezenční výuce se už dříve vrátily také speciální školy.

ZUŠ mohou od 24. května učit žáky s testem bez omezení, bez testu nejvýš deset žáků. Dosud se mohly uvnitř scházet pouze tříčlenné skupiny žáků, venku jich mohlo být až 20.

Přijímací zkoušky na střední školy

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy se letos opět posunuly na pozdější termíny. Na čtyřletých oborech se konaly 3. a 4. května a na víceletých gymnáziích 5. a 6. května.

Podobně jako loni byl u jednotných přijímacích zkoušek letos prodloužen čas, a to u testu z češtiny z 60 na 70 minut a z matematiky ze 70 na 85 minut. Na rozdíl od minulého roku, kdy měli uchazeči na složení zkoušky jediný pokus, dostali letos šanci na opakování.

Střední školy a střední odborná učiliště

Žáci všech středních škol se 24. května vrátili k výuce bez rotací. Žáci středních škol, které používají antigenní testy dodávané státem, je budou muset absolvovat jednou za týden. Přesnější PCR testy na covid jsou povinné jednou za dva týdny, stát je školám proplatí v ceně 200 korun za test.

Žáci musí nadále nosit respirátory FFP2.

Ministerstvo školství oznámilo posunutí termínů státních maturitních testů z 3. až 7. května na 24. až 26. květen. Ohlásilo také některé změny, maturanti mimo jiné nebudou muset letos skládat ústní zkoušku z češtiny a cizího jazyka. Změnily se také termíny jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory, a to z 12. a 15. dubna na 3. až 6. května.

Vysoké školy 

Vysoké školy mohou od 24. května plně obnovit teoretickou výuku. Podmínkou jsou rozestupy 1,5 metru.

Studenti musí nadále nosit respirátory FFP2.

Již 10. května se v celém Česku obnovila klinická a praktická výuka všech ročníků vysokých škol.

Zavřené školy v Česku

Školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina už řadu týdnů předtím. Prezenčně byly možné individuální konzultace. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základních škol se začali střídat po týdnech v rotační výuce. Bez ní se učí školáci z malých škol do 75 dětí a žáci speciálních škol. Od 19. dubna měli žáci druhého stupně a středních škol možnost skupinových konzultací v počtu do šesti dětí. V pondělí 26. dubna se pak obnovila praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol. 2. června rozhodl Nejvyšší správní soud, že plošné uzavření školek a výrazné omezení provozu základních škol v dubnu bylo nezákonné. Ministerstvo školství bude na základě tohoto verdiktu jednat s ministerstvem zdravotnictví o další strategii protiepidemických opatření do budoucna.

Zápisy do prvních tříd: Jak budou vypadat? >>>

Odborníci nedoporučují dávat děti k prarodičům >>>

Zavřené školy: tip, jak zabavit děti >>>