Koronavirus uškodil palladiu. Loňský investiční hit zastínilo zlato a bitcoin

Nejistota na trzích láká investory k bezpečným investicím jako  je zlato.

Nejistota na trzích láká investory k bezpečným investicím jako je zlato. Zdroj: Reuters

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Jak vydělat v těžkých časech
4
Fotogalerie

Cena zlata v prvním pololetí stoupla o více než 15 procent, cena bitcoinu téměř o čtvrtinu. Naopak technické kovy jako platina či palladium kvůli omezení výroby v autoprůmyslu a elektrotechnice během epidemie koronaviru ztrácely. Z komodit se propadly hlavně ceny ropy. Vyplývá to z údajů agentury Bloomberg a komentářů analytiků.

"Cena zlata v prvním pololetí vzrostla o více než 15 procent. Nyní se obchoduje okolo 1776 dolarů za troyskou unci, což je na úrovni osmiletého maxima. Mírně posílilo i stříbro, které od začátku roku přidalo jedno procento na 18 dolarů," řekl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

Palladium od začátku roku ztratilo 0,75 procenta na 1949 dolarů za unci, hliník 11 procent na 1591 dolarů za tunu a platina se propadla o 13,5 procenta na 845 dolarů za unci.

Ropa si letos zažila nejzajímavější období v historii, uvedl ředitel Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. Cena ropy Brent klesla o 36 procent na 42 dolarů, cena ropy WTI o 35 procent na 40 dolarů. Tyto poklesy ovšem nevyjadřují turbulenci na trzích v průběhu prvního pololetí.

Ropa Brent se obchodovala pod 20 dolary v dubnu a ropa WTI zažila bezprecedentní pokles až k minus 40 dolarům 20. dubna. "Den, který se dostane do všech učebnic ekonomů a především komoditních obchodníků," podotkl.

Palladium bylo hvězdou loňského roku s výnosem 53 procent, připomněl. Poptávku po něm zvedaly především striktnější pravidla v automobilovém průmyslu. V budoucnu Sladkovský očekává opět růst ceny. Cena lithia klesla od počátku roku o 18 procent.

Lithium tak pokračuje ve svém sestupném trendu, který započal již v roce 2018. Lithium se používá především do baterií v automobilovém průmyslu. Jeho vyhlídky jsou však přesto pozitivní s očekáváním boomu elektromobilů. Měď, která letos zlevnila o šest procent, momentálně vykazuje poměrně silný růstový trend, řekl Sladkovský.

Jak vydělat v těžkých časech? Dočtete se v magazínu E15, objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak vydělat v těžkých časech • E15

Ještě výraznější zhodnocení než zlato má za sebou v prvním pololetí bitcoin. Jeho kurz stoupl o 24 procent na 9100 dolarů. Letošní maximum přitom bylo téměř 10 400 dolarů.

"Zájem o bitcoiny posilují podobné faktory jako u zlata. Jde o zajímavou investiční alternativu v době všeobecné nejistoty na trzích. V Česku stoupla v pololetí poptávka po kryptoměnách o 20 procent, lidé už využívají k obchodování i mobilní aplikace," dodal ředitel obchodníka bitstock.com Martin Stránský.