Maloobchod se drží, tržby v červnu mírně rostly. Konec panických nákupů vyvolal propad u potravin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Tržby českých obchodníků v červnu ve srovnání s květnem stouply po očištění o 0,2 procenta. Meziročně zaznamenaly dvouprocentní pokles.

Bez očištění o kalendářní vlivy zůstaly červnové tržby obchodníků na stejné úrovni jako loni. „Tržby za pohonné hmoty a za potraviny meziročně klesly, naopak tržby za prodej nepotravinářského zboží se zvýšily téměř o pět procent. Vyšší tržby zaznamenaly prodejny s potřebami pro domácnost i prodejny s kulturními a sportovními potřebami. Nejvyšší tempo si však dlouhodobě udržuje prodej prostřednictvím internetu,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb Českého statistického úřadu Marie Boušková.

Tržby za pohonné hmoty klesaly o výrazných 10,8 procenta, i pokles u potravin o 3,8 procenta je značný. „Na datech je zřejmé, že lidé již panicky nevykupují trvanlivé potraviny a spíše konzumují své zásoby. Na čerpacích stanicích se však stále projevují meziročně nižší ceny pohonných hmot způsobené poklesem ceny ropy,“ uvedl hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček.

Za prodej přes internet a zásilkovou službu obchodníci utržili meziročně o 27,8 procenta více. O zhruba deset procent si na tržbách polepšily specializované prodejny s výrobky pro domácnost, prodejci počítačů a komunikačních zařízení měli o šest procent vyšší tržby a tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci byly o zhruba čtyři procenta vyšší. Naopak prodejnám oděvů a obuvi klesly tržby o více než 16 procent.

Statistici také zveřejnili revidované údaje za květen, podle nich očištěné tržby v maloobchodě, kromě prodeje motorových vozidel, meziročně vzrostly o 0,8 procenta.