Máte vyřizování na úřadech? Pořiďte si „datovku”

e-government, ilustrační foto

e-government, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Čtečka občanských průkazů
Čtečka občanských průkazů
datové schránky, Česká pošta
datové schránky
5
Fotogalerie

Daňová přiznání, rodičovské příspěvky i změny v katastru nemovitostí – to vše vyřídíte přes datovou schránku. Aktuálně bezplatně.

Z pohodlí domova, bez ohledu na úřední hodiny a s garancí komunikačního kanálu zajišťovaného státem, to jsou datové schránky, kterým se mnozí zatím vyhýbali. S ohledem na aktuální situaci ale dostávají datové schránky nový rozměr, jelikož koronavirus akceleruje digitalizaci.

Datovou schránku si mohou vyřídit všichni, i nepodnikající osoby, a její zřízení je zdarma. Ostatně i Česká pošta omezuje své služby, např. otevírací dobu svých poboček. Na pobočce se navíc z logiky věci nevyhnete kontaktu s jinými lidmi.

Kromě zpráv dopisního charakteru vyřídíte skrz datovku i podstatnou část komunikace s úřady, jako je podání daňového přiznání, zápis do katastru nemovitostí, výpis z rejstříků nebo zjištění bodového stavu řidiče. Pokud datovou schránku ještě nemáte, můžete si ji založit dvěma způsoby.

Z domova na www.datoveschranky.info s pomocí eObčanky s aktivovaným čipem a elektronickou čtečkou. Druhou možností je jednoduchá registrace na pobočce CzechPoint. Jedna krátká návštěva vám tak ušetří nutnost chodit osobně na mnoho dalších úřadů, například můžete v prodloužené lhůtě do konce června můžete podat daňové přiznání.

Jednou osobně na CzechPoint

Máte pravdu, musíte se i tak fyzicky dostavit na poštu, ale jde o jistou formu investice, jelikož pak už vše obstaráte z domova (stačí počítač a internet). Na Czech Pointu podepíšete žádost o zřízení datové schránky fyzické osoby, požádáte si o zaslání přístupových údajů přes tzv. virtuální obálku a domů si odnesete potvrzení o založení datové schránky.

Do e-mailu, pokud jste tuto možnost zvolili, obdržíte přihlašovací údaje i postup pro první přihlášení. V jiných případech je dostanete poštou. Do datové schránky se jednoduše přihlásíte na webových stránkách www.mojedatovaschranka.cz.

Nově můžete k přihlášení do datové schránky využít aplikaci Mobilní klíč, která tento krok zjednodušila. Stažení je pro systém Android i Apple iOS zdarma. Pomocí mobilní aplikace tak schránku otevřete pomocí naskenování QR kódu a zadání vámi vybraného hesla. Může se jednat o otisk prstů, rozeznání obličeje či obrázkový pin.

Fikce doručení

Jedna drobnost na závěr. Pokud budete mít datovou schránku, mají i orgány veřejné moci (třeba zrovna „finančák”) povinnost vám do datové schránky doručovat. Jste tedy pro stát snadno dosažitelní ať už se nacházíte kdekoli. V případě dodání zprávy do datové schránky se považuje za 10 dní za doručenou, i když si ji nepřečtete.

S tím se samozřejmě pojí běh nejrůznějších lhůt, například pro uplatnění opravných prostředků. Zkrátka a jednoduše, pokud budete mít datovku, nemůžete se vymlouvat, že jste něco nedostali... 

Pro všechny uživatele datových schránek je aktuálně odesílání poštovních datových zpráv zdarma (od 24. 3. 2020 až do odvolání, minimálně po dobu vyhlášeného nouzového stavu).