Nechoďte na berňák, podání můžete učinit i elektronicky (i když nemáte „datovku”)

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Finanční úřad.
Daňový portál
Finanční úřad
Daňové přiznání (ilustrační foto)
Elektronické podání daňového přiznání, ilustrační foto
9
Fotogalerie

Stačí když máte počítač s internetem a tiskárnu, podání přiznání potvrdíte tzv. E-tiskopisem.

Finanční úřady nyní fungují jen v omezeném režimu pro veřejnost. Přiznání k dani z příjmů můžete podat až do konce června (+ 3 měsíce bez sankce), pokud ale máte vratku (přeplatek na dani) a peníze potřebujete co nejdříve, můžete přiznání podat elektronicky aniž byste měli zaručený elektronický podpis či datovou schránku.

Aby se však jednalo o plnohodnotné podání, je nutné vytisknout, podepsat a doručit na místně příslušný finanční úřad tzv. E-tiskopis. Jen pozor, musíte to stihnout do 5 dnů od odeslání podání! Tuto lhůtu nelze prodloužit ani navrátit v předešlý stav (§ 71 daňového řádu).

Podání proveďte na portálu www.daneelektronicky.cz, kde po tom, co vyplníte formulář a projdete až k jeho odeslání, zvolte možnost nepodepisovat podání a klikněte na odeslat. Ihned poté vám stránka vrátí možnost si E-tiskopis stáhnout či vytisknout, viz tento návod.

Výjimku z hlediska pětidenní lhůty tvoří podání Souhrnného hlášení VIES a formulář Kontrolní hlášení DPH, kde je nutné v případě podání "bez podpisu" E-tiskopis doručit na místně příslušný Finanční úřad do 5 dnů, nejpozději však 25. den v daném měsíci. Tzn., pokud učiníte podání pětadvacátého, musíte E-tiskopis téhož dne doručit na příslušný úřad či podat do poštovní přepravy (doporučeně).