Sázkovky pláčou, není na co sázet. Příjmy rapidně padají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Mimořádná situace vyvolaná pandemií koronaviru těžce postihla sázkové kanceláře. Vzhledem k tomu, že snad všechny vrcholné sportovní události byly zrušeny, přerušeny nebo odloženy, lidé nemají na co sázet. Tržby sázkovek proto rapidně klesají meziročně o desítky procent.

Přestože lidé tráví více času doma a na internetu se pohybují až o třetinu častěji než obvykle – což už dříve vyplynulo z dat poskytovatelů připojení –, sázkovým kancelářím to není nic platné. Důvod je jednoduchý: není na co sázet. 

Z bezpečnostních důvodů se totiž nehrají jak dlouhodobé soutěže – nejsledovanější hokejové i fotbalové ligy – tak i jednorázové turnaje. I kdyby se v příštích týdnech či měsících dlouhodobé ligy znovu nastartovaly, o příjmy z krátkodobých a sázkařsky atraktivních turnajů typu hokejového mistrovství světa, fotbalového mistrovství Evropy nebo letních olympijských her přijdou sázkovky v každém případě

Zrušení či odložení těchto vrcholných sportovních událostí je definitivní. Sázkaři na ně přitom v posledních letech sázeli dohromady částky v řádu miliard korun.

„Prakticky celá firma funguje v režimu home office, většina pobočkové sítě je zavřena,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Pokles zájmu sázkařů se týká i on-line kasina. „Jakkoliv se nabídku sázek snažíme udržovat, výpadek soutěží, jako je Liga mistrů, Premier League nebo Fortuna liga, není možné zcela alternovat,“ dodává.

„Část sázkařů si v nabídce umí najít alternativu a je ochotna si nastudovat informace i o dříve méně známých a okrajových soutěžích či disciplínách,“ poznamenal Šrain. „To se promítá třeba u sázek na soutěže v Bělorusku, na e-sporty, a hlavně na stolní tenis,“ podotkl s odkazem na jedinou zemi v Evropě, která fotbalovou nejvyšší ligu nepřerušila.

Vklady na některé netradiční sporty tak vzrostly i o stovky procent. „Hodně se sází na vývoj kurzu koruny k euru, vyčnívají také sázky na státní vyznamenání pro Romana Prymulu,“ popisuje Šrain. Vypsat kurz na méně známé disciplíny je prý oproti běžným sázkám výrazně náročnější.

Firmy se snaží zaujmout dříve neobvyklými nabídkami. „Vypsali jsme například sázky na ceny potravin nebo na počasí,“ říká mluvčí Tipsportu Václav Sochor. „Je ale jasné, že fotbalu nebo hokeji se popularita těchto sázek nevyrovná. Sázkových příležitostí povážlivě ubylo, což se pochopitelně projevilo i na sázkách,“ dodává Sochor.

Kvůli současné situaci, kdy není na co sázet, se však výrazně zvýšily vklady na Čechy obvykle ne příliš sledovanou běloruskou fotbalovou a hokejovou ligu. Ty stále běží.

„Sázkaři si pořád mají na co vsadit, především díky soutěžím v Bělorusku,“ tvrdí mluvčí Chance Markéta Světlíková. „Logicky se nemůže běloruská soutěž měřit, co se popularity týče, třeba s NHL, Bundesligou nebo s naší domácí nejvyšší hokejovou či fotbalovou ligou, ale řada sázejících se přeorientovala velmi rychle,“ uzavírá mluvčí.