Návrat omezení. V Moravskoslezském kraji se budou nosit roušky v MHD i vnitřních prostorách

Pandemie koronaviru v Česku

Pandemie koronaviru v Česku Zdroj: ČTK / CTK / Taneček David

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)
Pandemie koronaviru v Česku
Pandemie koronaviru v Česku
Pandemie koronaviru v Česku
5
Fotogalerie

Roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách budou povinné v celém Moravskoslezském kraji. Nová ohniska nákazy COVID-19 jsou v okresech Frýdek-Místek, Nový Jičín i Ostrava. Nákaza se v kraji přesouvá do rizikové skupiny mezi lidi starší 65 let, uvedla to ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Irena Martínková. Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů.

Návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory v Moravskoslezském kraji budou možné jen s respirátorem. Různých akcí se bude moci účastnit nejvýš sto lidí. Bary a restaurace zůstanou od 23:00 do 08:00 zavřené. Přeshraniční pracovníci budou muset jednou za dva týdny předkládat negativní PCR test, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Hejtman kraje Ivo Vondrák prohlásil, že roušky v MHD jsou namístě. Ostatní opatření ale vnímá jako moc přísná, situace je podle něj stabilizovaná. „Skutečně nevím, co vedlo k tomu rozhodnutí,“ prohlásil Vondrák. „Nevím, do jaké míry ta opatření nejsou spíš panického charakteru a bojím se toho, že lidé to vnímají velmi negativně,“ zdůraznil. S odvoláním na data ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška uvedl, že situace v kraji se nezměnila a kapacity nemocnic jsou dostatečné.

Martínková oponovala, že opatření musí být striktní, aby ochránila rizikové skupiny. „Byť se stabilizovala situace na Karvinsku, vyhaslo nám ohnisko na Dole Darkov, ale vznikla nová lokální ohniska v okrese Frýdek-Místek, v okrese Nový Jičín, v okrese Ostrava,“ řekla.

Krajská hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že v kraji začíná přibývat těžkých případů u starších lidí. Opatření mají zabránit přehlcení zdravotního systému. „V úterý, středu, čtvrtek počet případů začal stoupat a souvislost s OKD už téměř neprokazujeme. Když se začali minulý týden testovat pendleři, tak jsme najednou měli ohniska po celém kraji,“ zdůraznila Svrčinová. Na dotaz po rychlosti opatření uvedla, že situaci diskutovala s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) byl jasný požadavek zavést je co nejdřív. Podle Svrčinové se opatření zhruba po 14 dnech budou revidovat. Pokud se situace zlepší, přistoupí hygienici k uvolňování.

Na Kutnohorsku omezení rozvolňují

Na rozdíl od Moravskoslezského kraje na Kutnohorsku ruší některá mimořádná opatření. Už zde nebude nutné nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorech a zrušena jsou i další mimořádná opatření. Nošení roušek je nadále povinné ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. V platnosti zůstává také zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory, uvedl starosta města Kutná Hora Josef Viktor (ANO) a mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová.

Mimořádná opatření byla vyhlášena před týdnem kvůli ohnisku COVID-19 v Církvici. Protože je nárůst počtu nakažených minimální, hygienici navrhli jejich zmírnění. Nový režim začne platit od okamžiku zveřejnění na úřední desce, což by mělo být v pátek. Další ohnisko ve středních Čechách je v Čečelicích na Mělnicku, tam se v pátek počet nakažených zvýšil o čtyři na 14.