Na Kutnohorsko se vrátí povinnost nosit roušky

Źivot v Církvici na Kutnohorsku ochromil koronavirus

Źivot v Církvici na Kutnohorsku ochromil koronavirus Zdroj: ČTK / CTK / Vostárek Josef

Źivot v Církvici na Kutnohorsku ochromil koronavirus
Źivot v Církvici na Kutnohorsku ochromil koronavirus
Źivot v Církvici na Kutnohorsku ochromil koronavirus
4
Fotogalerie

Lidé v Kutné Hoře, Čáslavi a okolí budou muset ve vnitřních prostorách opět nosit roušky. O opatření rozhodli hygienici, platit bude od půlnoci na sobotu pro celý okres Kutná Hora. Hygienici tak reagují na šíření koronaviru z lokálního ohniska v obci Církvice. 

Některé firmy hygienici o opatření informovali s předstihem už během pátečního dopoledne. „Kontaktovali nás zástupci hygienické stanice s tím, že bude opět povinné nosit roušky v Kutné Hoře a Čáslavi," řekl deníku E15 pracovník obchodního centra v regionu, který si nepřál být jmenován.

Informaci následně potvrdila mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. „Ano, budeme zavádět mimořádná opatření tohoto typu," reagovala na dotaz. „Půjde o povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách mimo bydliště na území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Kutná Hora a Čáslav,“ dodala.

Konkrétní podobu opatření následně hygienici projednali s představiteli Kutné Hory na zasedání městského krizového štábu města. Zároveň tak bude platit i omezení počtu účastníků hromadných akcí. Venkovních akcí se smí zúčastnit nanejvýš 300 lidí, pro akce v interiéru platí limit 200 účastníků. V restauracích musejí lidé dodržovat minimálně dvoumetrový odstup. U stolu spolu smí sedět nanejvýš čtyři lidé, výjimku tvoří členové jedné domácnosti nebo blízké osoby. „My jako město to ještě rozšíříme, lidé budou muset mít roušky i v městské autobusové dopravě,“ řekl ČTK po jednání krizového štábu starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO).

Ohnisko koronaviru se objevilo v církvické pobočce firmy HR Partner CZE. Její provoz byl následně uzavřen. Podle posledních údajů ze čtvrtečního večera se v souvislosti s ohniskem v Církvici nakazilo 33 lidí. Testy dosud podstoupilo přibližně sto lidí, hygienici s testováním pokračují.

Hygienici se už ve čtvrtek dohodli na opětovném zavedení povinnosti nosit roušky se starosty obcí Církvice, Křesetice, Úmonín a Červené Janovice. Restaurace ve zmíněných obcích mají omezený provoz nebo byly uzavřeny. 

V reakci na rostoucí počet případů koronaviru na Kutnohorsku budou  odběrová místa v nemocnicích v Kolíně a Kutné Hoře nově fungovat také o víkendu. V Kolíně bude odběrového místo otevřeno v sobotu od 7:00 do 12:00, v Kutné Hoře v neděli od 7:00 do 12:00. Fungovat tak budou každý víkend až do odvolání, uvedla Helena Frintová z krajského úřadu Středočeského kraje.