Očkování v USA drhne, vláda chce zkusit podávat jen polovinu dávky

Washington počítal s vakcinací alespoň 20 milionů Američanů do konce ledna.

Washington počítal s vakcinací alespoň 20 milionů Američanů do konce ledna. Zdroj: Reuters

Americká vláda by mohla povolit podávání jen poloviny dávky vakcíny od společnosti Moderna. Cílem je urychlit tempo očkování obyvatelstva a zvýšit počet oočkovaných lidí. Návrh uvedl v televizním vystoupení šéf týmu pro podporu vývoje a distribuce vakcíny Bílého domu Moncef Slaoui, píše agentura Reuters. Rychlost očkování je zatím výrazně pomalejší, než očekávala americká vláda.

Podle Slaouiho by osoby ve věku 18 až 55 let mohly dostat jen půl ze dvou dávek vakcíny od společnosti Moderna. "Víme, že to vyvolává stejnou odpověď imunity," uvedl Slaoui. Podle něj je tento postup "odpovědnější", než podat pouze jednu dávku ze dvou.

Společnost Moderna ani Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) návrh nekomentovaly. Rychlost očkování zůstává daleko za očekáváním americké vlády. Ta počítala s očkováním alespoň 20 milionů osob do konce roku.

Zdravotnické organizace do konce soboty ale dodaly 13 milionů dávek vakcín. Kromě preparátu od společnosti Moderna je v USA povolena vakcína od společností Pfizer a BioNTech.

Spojené státy jsou zemí s nejvyšším počtem potvrzených případů koronaviru na světě. V zemi, kde žije zhruba 328 milionů osob, se nakazilo koronavirem od začátku epidemie 20,6 milionu osob. Zhruba 351 tisíc lidí, kterým byla diagnostikovaná nákaza koronavirem, zemřelo.