Pandemie byty nezlevnila. Dál zdražují v řádu jednotek procent

YIT SUOMI Hloubětín

YIT SUOMI Hloubětín Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Byty na Zličíně
Nová Harfa
Rezidenční čtvrť Dvůr nad Rokytkou ve Vysočanech a Hloubětíně na Praze 9
YIT SUOMI Hloubětín
YIT SUOMI Hloubětín
6
Fotogalerie

Průměrné ceny bytů od poloviny března, kdy byla zavedena omezující opatření proti šíření koronaviru, do půli května v Praze vzrostly o 3,7 procenta na 102 519 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z výsledků studie společnosti FérMakléři.cz. Podle analýzy byla většina prodejů sjednána ještě před vyhlášením nouzového stavu.

„Koronavirová krize se po dvou měsících na změně trendu růstu cen bytů ve velkých českých a moravských městech neprojevila. Na vyhodnocení situace je ale ještě brzy. Byť data za duben a květen jasně ukazují, že byty dál zdražují v řádu jednotek procent, jde především o prodeje smluvené ještě před samotnou krizí,“ uvedl jednatel společnosti FérMakléři.cz Jan Boruta. Podle něj je na trhu ve velkých městech kvůli pomalé výstavbě bytů stále málo.

V Brně stouply ceny bytů proti polovině března o 3,4 procenta na 69 688 korun za metr čtvereční. „Brnu dlouhodobě chybí územní plán a rovněž počet nově postavených bytových domů nekryje ani zdaleka poptávku,“ podotkl Boruta.

Za poslední dva měsíce vzrostly ceny bytů nejvíce v Ostravě, a to o 5,6 procenta na 29 717 korun za metr čtvereční. „Ostrava je z pohledu investorů zajímavé město. Výnosy z nájmů v poměru k cenám nemovitostí jsou tu stále velmi příznivé a jistě lepší než například v Praze, Brně nebo Olomouci,“ doplnil Boruta.

Z dostupných dat podle něj zatím vyplývá, že by neměl následovat propad trhu s nemovitostmi, jako tomu bylo v roce 2008, když žádná realitní bublina na trhu zatím nevznikla. „Uvidíme, jak se na cenách nemovitostí projeví ekonomické dopady této pandemie v následujících měsících. Mnoha lidem budou také končit pětileté fixace hypoték sjednané kolem dvou procent a jakékoli navýšení měsíční splátky může být pro domácnosti s napjatým rozpočtem problematické,“ dodal Boruta.