První dávka očkování už nebude stačit. Vojtěch navrhne kvůli variantě delta přísnější pravidla

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Testovací místa na covid společnosti Anygence.
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
Koronavirus v Británii: Vakcinace na stadionech.
Desítky zemí se potýkají s nebezpečnou variantou delta.
8
Fotogalerie

Kvůli šíření delta mutace koronaviru bude ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhovat, aby lidé očkovaní jen jednou dávkou museli kvůli prokázání bezinfekčnosti předložit i negativní test. Předložit ho v zaměstnání budou muset také lidé, kteří se budou vracet z dovolené. Ve čtvrtek navečer se k tomu mimořádně sejde vláda, změny začnou platit zřejmě v následujícím týdnu. 

„Bude se to týkat veškerých dovolených. Všichni upozorňují, že existuje reálné riziko vzedmutí pandemie, zejména kvůli delta mutaci, jejíž reprodukční číslo je osm,“ uvedl ministr.

Lidem očkovaným jednou dávkou dosud stačilo k prokázání bezinfekčnosti, aby od očkování uplynulo 21 dní. Vojtěch připomněl, že proti delta mutaci je účinnost vakcín asi 33 procent. Plná ochrana podle odborníků nastupuje až dva týdny po očkování. Dokazují to i data o nákazách po očkování.

V České republice zatím stále převládá alfa varianta viru, tedy původně nazvaná bridská mutace. Delta mutace však budí v lidech obavy právě proto, že je mnohem více nakažlivější než alfa varianta a je také více odolnější vůči protilátkám. Státní zdravotní ústav ji zatím zaznamenal v 96 případech. V tuto chvíli je dominantní například ve Velké Británii.