V Česku opět přibylo přes tisíc lidí s covidem, je to druhý nejvyšší denní nárůst

Oznámení na dveřích pobočky České pošty v pražské Jindřišské ulici 9. září 2020. Pošta vyžaduje u klientů na všech pobočkách v hlavním městě nošení roušek, respirátorů nebo jiné ochrany úst a nosu.

Oznámení na dveřích pobočky České pošty v pražské Jindřišské ulici 9. září 2020. Pošta vyžaduje u klientů na všech pobočkách v hlavním městě nošení roušek, respirátorů nebo jiné ochrany úst a nosu. Zdroj: ČTK / Vondrouš Roman

Česko zaznamenalo druhý denní přírůstek nad 1000 nových případů nákazy koronavirem, ve středu laboratoře potvrdily 1161 pozitivních testů. To je o dva méně než v úterý, kdy byl nárůst rekordní. Počet aktuálně nakažených už přesáhl 10 tisíc, s nemocí COVID-19 se nyní potýká 10 218 lidí, nejvíce od březnového začátku epidemie.

U většiny z nich má nemoc mírný průběh. V posledních týdnech ale značně přibylo hospitalizovaných. Za uplynulý měsíc jejich počet stoupl na více než dvojnásobek, počet lidí ve vážném stavu pak na více než trojnásobek. V nemocnici je podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví 244 lidí, z toho 57 v těžkém stavu.

Celkem se za více než půl roku od výskytu prvních potvrzených případů COVID-19 v Česku nakazilo koronavirem 31 036 lidí, z nichž se přes 20 tisíc už vyléčilo a 444 zemřelo.

Kvůli zhoršené situaci začala dnes v celém Česku platit povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Již od začátku září musí mít lidé zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a dále ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Vláda ve středu večer rozhodla, že lidé nad 60 let dostanou respirátor a pět roušek. Na organizaci rozeslání balíčků dnes začne pracovat Česká pošta.

Nejhorší situace s výskytem koronaviru je podle epidemiologů v Praze, jako jediná je na mapě okresů podle rizika nákazy v oranžovém stupni. Podle ministerstva zdravotnictví začal v hlavním městě komunitní přenos. Belgie a Německo proto zařadily Prahu na „červený seznam“ rizikových míst, cestující z ní tak po příjezdu budou muset na test či do karantény.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má Pelhřimovsko, a to přes 116 případů. Nákaza se potvrdila mimo jiné v domově pro seniory v Humpolci. S péčí o seniory na žádost kraje vypomáhá od středy 15 vojáků. V zařízení onemocnělo 23 klientů jednoho z oddělení a 19 pracovníků.

Téměř 111 nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden má okres Plzeň-jih. Nové ohnisko nákazy se objevilo v Nové Vsi na Plzeňsku. V obci s 280 obyvateli se nákaza koronavirem potvrdila u více dvacítky lidí. Dnes tam budou zdravotníci z mobilního odběrového týmu plošně testovat obyvatele.

Od středy platí v obci mimořádná opatření. Lidé tam musí povinně nosit na veřejných prostranstvích roušky či respirátory, musejí dodržovat odstupy, nesmějí se shromažďovat. Pro veřejnost se zavřela restaurace a obecní úřad, nesmějí se pořádat kulturní, společenské a sportovní akce ani soukromé oslavy.

Třetí nejvýraznější nárůst nemocnosti zaznamenali hygienici v Praze, kde za poslední týden připadá přes 96 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následují okresy Beroun a Kladno.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) čeká Česko těžký podzim, ale ekonomická omezení si země nemůže dovolit a vláda je zavádět nebude. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by případná opatření mohla být jen v regionech s nejhorší epidemiologickou situací.