Vakcína AstraZeneca je bezpečná, potvrdila agentura EMA

Vakcína společnosti AstraZeneca

Vakcína společnosti AstraZeneca Zdroj: Reuters

Vakcína společnosti AstraZeneca
Vakcína společnosti AstraZeneca
Vakcína společnosti AstraZeneca
Vakcína společnosti AstraZeneca
Vakcína společnosti AstraZeneca
6
Fotogalerie

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) označila vakcínu firmy AstraZeneca za bezpečnou. Po přezkoumání možných vedlejších účinků této látky, kvůli nimž ji některé státy dočasně přestaly používat, agentura prohlásila, že aplikace vakcíny nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Po zveřejnění tohoto stanoviska již několik zemí oznámilo, že očkování tímto preparátem od pátku obnoví.

Vakcinaci přípravkem britsko-švédské firmy AstraZeneca v uplynulých dnech pozastavila zhruba polovina členských států Evropské unie, včetně například Německa, Francie či Itálie, s odůvodněním, že počkají na stanovisko EMA. Česko a Slovensko patří k zemím, které tuto vakcínu používat nepřestaly.

Experti z výboru pro rizika EMA podle dnešního oznámení agentury po prošetření desítek podezřelých případů vyloučili problémy s kvalitou šarží vakcín dočasně stažených v unijních zemích. „Výbor dospěl také k závěru, že vakcína není spojena s celkovým zvýšením rizika vzniku tromboembolie nebo krevních sraženin,“ sdělila šéfka EMA Emer Cookeová.

Podle agentury přínos očkovací látky proti nemoci covid-19 stále převyšuje možná rizika. Nicméně EMA připustila, že zatím nelze zcela vyloučit spojitost mezi vakcínou a několika výjimečnými případy obtíží a že zkoumání těchto případů proto bude pokračovat.

Po oznámení stanoviska EMA se rozhodly od pátku očkování vakcínou od Astrazeneky obnovit Německo, Itálie, Francie, Kypr, Litva a Lotyšsko. Předpokládá se, že k použití tohoto preparátu se brzy vrátí i další země, které rovněž čekaly na vyjádření Evropské agentury pro léčivé přípravky.

Patří mezi ně Španělsko, které podle médií počítá s opětným používáním vakcíny od AstraZeneky až od středy příštího týdne; do té doby zváží, které skupině obyvatel se bude podávat. V pondělí se k této vakcíně vrátí Portugalsko a během příštího týdne tak hodlá učinit i Nizozemsko.

Opatrnější postoj zatím zaujaly zdravotnické úřady Švédska a Norska, které jako první očkování produktem AstraZeneky kvůli možnému riziku pozastavily. Švédská léková agentura slíbila vydat stanovisko během příštího týdne a Norský institut pro veřejné zdraví sdělil, že je předčasné dělat závěry a že vydá stanovisko koncem příštího týdne.