Německou burzu ovládla divoká jízda BMW a Volkswagenu. Maďarsko hlásí rekordní počet úmrtí

Na německé akciové burze ve středu upoutal pozornost především „závod“ automobilek Volkswagen a BMW. Akcie první jmenované vyrostly o více než 11 procent, BMW zpevnila o 6,16 procenta. Především díky nim posílil i celý index DAX.

Na německé akciové burze ve středu upoutal pozornost především „závod“ automobilek Volkswagen a BMW. Akcie první jmenované vyrostly o více než 11 procent, BMW zpevnila o 6,16 procenta. Především díky nim posílil i celý index DAX. Zdroj: e15.cz

Automobilka BMW se připojila ke svým konkurentům a také plánuje výrazně navýšit výrobu elektromobilů. V roce 2030 mají tvořit polovinu všech jejích prodejů.
Nemocnice v Maďarsku operují na hranici svých kapacit. V zemi je aktuálně hospitalizováno přes 10 tisíc lidí s koronavirem.
Oslavy v táboře VVD. Nizozemský premiér Mark Rutte opět zvítězil ve volbách. Zemi povede po čtvrté volební období za sebou.
Společnost Disney v dubnu otevře své dva zábavní parky v Kalifornii. Návštěvnost však bude omezená.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Maďarské nemocnice na hranici kapacit

S velmi těžkými následky pandemie se nyní potýká Maďarsko, informuje server Euronews. Země za posledních 24 hodin eviduje 195 úmrtí na COVID-19, tedy nejvíce od začátku koronakrize. K rekordu se také blíží počet osob, které jsou kvůli nemoci v tomto státě hospitalizovány. Ve středu jich bylo 10 300, zhruba o 1400 více než má nyní podobně lidnaté Česko, kde jsou nemocnice rovněž přeplněné. Maďarsko přitom již stihlo naočkovat asi 14 procent své populace. Tamní vláda schválila celkem pět vakcín, kromě těch západních používá i očkovací látky z Ruska a Číny.      

Nizozemsko nadále povede Rutte

Překvapení se nekoná. V nizozemských volbách s přehledem zvítězila Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) dosavadního premiéra Marka Rutteho, jenž se tak stane nejdéle sloužícím předsedou vlády v nizozemských dějinách. Zemi vede nepřetržitě od roku 2010. VVD by měla obsadit 36 křesel ve 150členném parlamentu, o tři více než měla po posledních volbách z roku 2017. Nyní Rutteho čeká vyjednávání o nové koalici. Druhá by ve volbách měla skončit proevropská strana Demokraté 66 s 27 křesly. Až na třetí pozici skončilo krajně pravicové uskupení PVV populisty Geerta Wilderse, pro kterého je výsledek letošních voleb zklamáním.   

Z trhů a burz 

Akcie v USA a Německu zpevnily, ostatní klesly

Americké akcie ve středu posilovaly a všechny tři hlavní indexy skončily na nových maximech. Dow se zvýšil o 0,58 procenta, S&P 500 přidal 0,29 procenta a Nasdaq zpevnil o 0,4 procenta. Investory povzbudilo vyjádření americké centrální banky, že bude nadále podporovat ekonomiku nízkými úrokovými sazbami. Evropské burzy se na směru neshodly. Německý DAX vyrostl o 0,27 procenta. Vzhůru jej táhly především akcie automobilek Volkswagen a BMW. Cenné papíry prvně jmenované firmy včera posílily o více než jedenáct procent, a automobilka se tím stala nejhodnotnějším podnikem německého indexu. Celoevropský STOXX Europe 600, britský FTSE 100 a francouzský CAC 40 ale uzavřely v minusu.  

Také BMW vsadí na elektřinu

Německý výrobce luxusních vozů BMW se rovněž připojí k elektrománii v automobilovém průmyslu. Podle firmy budou elektromobily v roce 2030 tvořit polovinu všech jejích prodaných vozů. Už za čtyři roky chce mít na silnicích dva miliony aut na elektrický pohon. Společnost rovněž očekává, že letos její zisky stoupnou o šest až osm procent. Na investory udělala zpráva dojem. Akcie BMW ve středu vyskočily o 6,16 procenta na 85,46 eura. Uzavřely tak na nejvyšší hodnotě za poslední tři roky.  

Tweet dne

„Právě oznámeno! Magie se vrací do zábavních parků Disneyland rezortu. Disneyland Park a Disney California Adventure Park se oficiálně znovu otevřou pro kalifornské rezidenty 30. dubna s omezenou kapacitou.“  

Americká společnost The Walt Disney Company oznámila, že otevře dva zábavní parky v Kalifornii, které byly uzavřené kvůli pandemii. Návštěvníci však budou muset dodržovat přísná pravidla. Osoby starší dvou let musejí nosit roušky a na atrakcích bude také zakázáno křičet. Parky budou operovat jen na 15 procentech svých kapacit.     

Stane se dnes

  • Generální advokát Soudního dvora Evropské unie vydá stanovisko k odvolání Německa proti rozhodnutí unijního soudu nižší instance, který předloni zrušil rozšíření kapacity plynovodu OPAL. Ten přes Německo přepravuje ruský plyn i do Česka.
  • Evropská agentura pro léčivé přípravky EMA rozhodne o dalším postupu v kauze kontroverzní vakcíny proti koronaviru od společnosti AstraZeneca. 
  • Proběhne zasedání britské centrální banky, která se bude zabývat měnovou politikou.
  • V Japonsku se po několika odkladech konečně otevře zábavní park Super Nintendo World.
  • Své hospodářské výsledky zveřejní americká společnost Nike, největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi.