Vláda povolila farmářské trhy. Až po víkendu

Farmářské trhy otevřou v pondělí

Farmářské trhy otevřou v pondělí Zdroj: iStock.com

Jarní trhy se vrátí
Jarní trhy se vrátí
Jarní trhy se vrátí
4
Fotogalerie

Od pondělí bude možný prodej na farmářských trzích, na nichž je závislá řada drobných zemědělců, chovatelů a výrobců. Kvůli vynucené měsíční přestávce mnohým z nich hrozí krach. Znovuotevření jim v jarním období výrazně pomůže. Zahrádkářům budou nabízet i sazenice. Podmínkou je, že pořadatelé musí zajistit bezpečné rozestupy lidí a dezinfekci.

„V posledních dnech jsme byli v intenzivním kontaktu s Asociací farmářských tržišť, která připravila model fungování farmářských trhů s konkrétními pravidly. Znovuotevření farmářských trhů je důležité hlavně pro menší zemědělce, z nichž řada na farmářských trzích prodává většinu své produkce,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

O tom,že je nákup potravin na čerstvém vzduchu z hlediska možnosti nákazy bezpečnější než v kamenné prodejně, hovořila i Ruth Tachezy, vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry a polyomaviry. „Uzavřená místnost s infikovaným člověkem je riziková, čím déle někdo dýchá virus do vzduchu, tím více ho tam je. Z toho vyplývá, že uzavřené obchody s velkým množstvím lidí jsou rizikovější. Venku fouká vítr, svítí slunce a virus se nemůže tak koncentrovat,“ uvádí.

Vláda nařídila uzavření farmářských trhů před více než měsícem, 10. března. Asociace farmářských tržišť na povolení provozu apelovala od  23. března.