PŘEHLEDNĚ: Co všechno kromě obchodů a restaurací v Praze kvůli koronaviru zavřelo?

Opatření proti koronaviru v Praze - nehraje se třeba v Rudolfinu.

Opatření proti koronaviru v Praze - nehraje se třeba v Rudolfinu. Zdroj: Michal Šenk

Pražský hrad a Katedrála svatého Víta se uzavřely.
Pražský hrad a Katedrála svatého Víta se uzavřely.
Pražský hrad a Katedrála svatého Víta se uzavřely.
Historická budova Národního muzea také není veřejnosti přístupná.
Přerušena je Matějská pouť.
8
Fotogalerie

Praha je při současné epidemii koronaviru nejvíce zasaženým místem v republice. Hlavní město proto uzavřelo mnoho svých objektů, další místa se uzavírají z nařízení státu. Lidé se tak nedostanou do muzeí, památek, divadel, kin a nebudou se konat ani farmářské trhy. Podívejte se, co všechno kromě restaurací, jejichž provoz byl v sobotu také minimálně po nějaký čas pozastaven, a vybraných obchodů je v Praze zavřené.

Muzea a galerie

Pro veřejnost jsou nepřístupné Národní muzeum, Národní technické muzeum, Národní galerie v Praze, Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Zavřena je Galerie hl. m. Prahy a Muzeum hl. m. Prahy.

Volný čas

Nehraje Národní divadlo ani ostatní scény v Praze. Zavírají se také zoologická a botanická zahrada, planetárium. Zavřená je Národní knihovna, všechny pobočky městské knihovny. Přerušena je matějská pouť. Nehrají žádná kina.

Památky

Zavřené jsou také vnitřní prostory Vyšehradu a celý areál Pražského hradu. Nekonají se prohlídky Klementina. Jsou zavřené Národní památkový ústav a informační centra Prague City Tourism. 

Sportoviště

Zavírají se všechny bazény a koupaliště, například v Podolí, na Šutce nebo Aquapalace v Čestlicích. Nefungují fitness centra, posilovny, wellness centra a sauny. Na vnitřních sportovištích se smí trénovat, pokud bude přítomno méně než třicet lidí, v praxi například tenisové kurty.

Tržiště

Zavřena je hala 22 v Pražské tržnici, zakázaný je také provoz asijské tržnice SAPA v Praze 4. Nekonají se žádné farmářské trhy.

Školy

Kromě základních, středních a vysokých škol se v Praze 1 a 6 zavírají také mateřské školky. Školky v Praze 2 upravují režim předávání a vyzvedávání dětí. V Praze 9 mohou školky navštěvovat jen děti rodičů, kteří musejí chodit do zaměstnání. Kromě toho zavřely i školní jídelny, základní umělecké školy a denní stacionáře.

Kostely a synagogy

Čeští a moravští katoličtí biskupové v reakci ohlásili zrušení společných bohoslužeb. Uzavřen je kostel sv. Mikuláše na Malé Straně. Nepřístupná je také kvůli uzavření areálu Pražského hradu katedrála svatého Víta. Uzavřena je Staronová synagoga, odkládá se zahájení sezony v Jeruzalémské synagoze.

Doprava

Pražský dopravní podnik uzavřel všechna infocentra, prodejní místa zůstávají v provozu, stejně tak pokladna v ulici Na Bojišti, kde Pražané obvykle platí své pokuty. Nepojede „nostalgická“ tramvaj číslo 23, která vozila turisty na Hrad. Praha také zrušila výuku v autoškolách. Zakázány jsou také výletní autobusy, které jezdí po centru města. 

Úřady

Uzavřela se hlavní budova magistrátu na Mariánském náměstí, zavřena je také Nová úřední budova na náměstí Franze Kafky. Škodův palác zůstává otevřený, provoz pro veřejnost je ale omezen na přepážky v přízemí budovy. Nekonají se taxikářské zkoušky, Praha 8 zastavila vydávání rybářských lístků, prodlužuje se také termín na zaplacení poplatku na psa.