Bitcoin po vstupu na derivátovou burzu posílil

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia.cz

Bitcoin
2
Fotogalerie

Termínový kontrakt na internetovou měnu bitcoin při svém debutu ve Spojených státech zpevnil o více než 20 procent. S takzvanými futures se splatností v lednu se na burze CBOE začalo obchodovat o půlnoci středoevropského času za cenu nad 15 tisíc dolarů (325 tisíc korun). Postupně však bitcoin vystoupil až na 18 700 dolarů (406 tisíc korun)

Příznivci bitcoinu doufají, že obchody s termínovými kontrakty na velké americké burze povzbudí širší využití nejznámější kryptoměny na světě a poskytnou bitcoinu legitimitu, i když kritici varují před rizikem bubliny a propadu cen.

Cena bitcoinu na internetové burze Bitstamp stoupla o sedm procent na 15 720 dolarů. Od začátku letošního roku bitcoin posílil o více než 1400 procent, rapidní byl jeho růst zvláště v minulém měsíci.

Někteří účastníci trhu upozorňují, že zahájení obchodů s termínovými kontrakty, které jsou jakousi sázkou na budoucí vývoj ceny, nutně nesníží nestabilitu kryptoměny. Spuštění obchodů také mělo spíše smíšený ohlas u velkých amerických bank a makléřských firem.

Několik velkých internetových makléřů, včetně Charles Schwab a TD Ameritrade Holding, zatím neumožňují obchody s novými kontrakty. Obchody s kontrakty pro své klienty zatím neuvolnily ani banky JPMorgan Chase & Co a Citigroup. Goldman Sachs Group uvedla, že plánuje uvolnit tyto obchody pro určité klienty.

Termínované kontrakty nezahrnují obchody s aktuálními bitcoiny. Jsou to cenné papíry, které sledují vývoj ceny bitcoinu na burze Gemini, jedné z největších s touto měnou. Obchody s termínovými kontrakty na bitcoin chce spustit 18. prosince také burze Chicago Mercantile Exchange (CME). Tyto papíry budou sledovat vývoj cen bitcoinu na několika burzách.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.