Bitcoin skládá zkoušku dospělosti, část finančních dravců se pokusí jeho hodnotu rozcupovat

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia.cz

Nejrozšířenější kryptoměna vstupuje do světa zavedených finančních instrumentů. Přední světová burza s finančními deriváty, chicagská CBOE, poprvé v historii globálního finančnictví otevírá arénu spekulativních investorských sázek i pro nejpopulárnější virtuální měnu současnosti. Obchodování s termínovými kontrakty začne o půlnoci středoevropského časového pásma. Část investorského světa se údajně chystá mohutně sázet na výraznější propad dosud rekordní ceny této kryptoměny.

Bitcoin se tak formálně zařadí na roveň investicím, jako jsou akcie nebo dluhopisy. Postup řečené kryptoměny na investičním schodišti přitáhne podle odborníků podstatně širší spektrum investorů, kteří se budou o virtuální měnu zajímat.

Odvrácenou stranou se prý stanou ještě větší cenové výkyvy bitcoinu, než na jaké je trh v současnosti zvyklý. 18. prosince se navíc s bitcoinem podloženými kontrakty začne obchodovat i na nejvýznamnějším derivátovém trhu světa, rovněž americké burze CME.  

Jak se vyvíjí cena bitcoinu:

„Z bitcoinu se v zásadě stalo 'seriózní' aktivum. Takže správci fondů do bitcoinu zřejmě přidají nějaké to procento ze svých prostředků. Také to přitáhne ve větší míře spekulační kapitál či algoritmické obchodování,“ soudí partner fintechové společnosti Red Eggs Jan Lamser. „Zaznamenáme nejspíš patrný příliv kapitálu, ale také možný nárůst spekulace a tedy i zvýšenou volatilitu,“ dodává expert Paralelní Polis Pavel Ševčík.

Další analytici ovšem čekají tržní otřesy i z pohledu obchodní aktivity. „Účast v CBOE zásadně ovlivní trh skrze možnost využití pákového efektu. Ten umožní realizovat spekulativní transakce ve větších objemech,“ dodává Jan Seidl, odborník na kryptoměny v poradenské společnosti Deloitte.

Chcete se lépe vyznat (nejen) ve světě bitcoinu? Plánujete investice? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera >>>

Jsou to ale právě zavedené instituce, jež by v konečném důsledku mohly více než bitcoin poškodit sebe sama. Americká bankovní lobby dokonce poslala regulátorům dopis, v němž žádá stopnutí obchodů s deriváty navázanými na bitcoin. Mezi signatáři nechybí ani instituce jako Goldman Sachs či JP Morgan.

Ti upozorňují, že spekulanti by mohli příliš snadno finančně vykrvácet kvůli vysoké volatilitě bitcoinu v kombinaci s pákovým efektem. CBOE proto u kontraktů vyžaduje minimálně 44procentní zálohu, CME pro změnu pozastaví obchodování v momentě, kdy dojde k vychýlení kurzu o pětinu. Se samotnými virtuálními mincemi se nicméně obchodovat nebude, veškeré plnění kontraktů, tedy sázek na budoucí cenu bitcoinu, má probíhat v dolarech.

Po prudkém růstu ceny bitcoinu ale může zejména po jeho proniknutí na CME nastat prudký pád. Část investorů totiž vnímá vstup kryptoměny na derivátový trh jako šanci k "historicky jedné z nejlepších sázek na pokles ceny," jak cituje partnera investiční společnosti Flight VC Lou Kernera agentura Bloomberg.

"Hodně lidí včetně mě si myslí, že bitcoin patří mezi to nejúžasnější, co lidstvo potkalo. Stejně tak máte hodně lidí, kteří jej považují za Ponziho schéma. Obě skupiny nemohou mít pravdu naráz," dodává Kerner. Podseknout cenu bitcoinu se pokusí i řada dalších investorů, uvádí Bloomberg s odkazem na své zdroje.

Všechny články ke kryptoměnám najdete zde >>>

Cena kryptoměny se jen za poslední měsíc takřka ztrojnásobila. Podle ekonomů mohl být ovšem nedávný strmý růst cen bitcoinu právě už odrazem chystaného vstupu na renomované globální burzy.