Bitcoin pod tlakem. Jeho kurz se na chvíli propadl pod devět tisíc dolarů

Logo bitcoinu

Logo bitcoinu Zdroj: Unsplash

Bitcoinová peněženka
Logo bitcoinu
3
Fotogalerie

Nejrozšířenější digitální měna zahájila týden mezidenním poklesem o čtyři procenta. Na kryptoměnu podle některých analytiků  doléhá nejistota na finančních trzích.

Cena bitcoinu klesla v pondělí ráno těsně pod devět tisíc dolarů. Během víkendu se obchodoval o zhruba 400 dolarů výše. Odpoledne se ale bitcoin dostal na zhruba 9200 dolarů.

Ether, druhá nejhodnotnější virtuální měna co do tržní kapitalizace, ztrácí ještě výrazněji. Jeho kurz ztratil více než pět procent.

Na kryptoměnový trh nyní ještě silněji dopadají trendy, které jeho hodnotu stahovaly už minulý týden. Jednak se ukazuje, že poptávka po kryptoměně postupně oslabuje po opakovaných marných pokusech bitcoinu překonat hranici deseti tisíc dolarů. Jednak se na kryptoměnovém trhu odráží vývoj na zavedených finančních trzích. Přední americké akciové indexy v pondělí zažívají další propad hodnoty. Už minulý týden byl přitom na Wall Street nejhorší od druhé poloviny března.

Aktuální kurz bitcoinu:

„Negativní nálada na tradičních finančních trzích dopadá i na bitcoin. Události typu nepokojů ve Spojených státech, americko-čínské obchodní války a nejistoty kolem dalšího vývoje pandemie začínají investoři promítat do cen aktiv,“ uvedl už v pátek podle serveru Coindesk Sasha Goldberg z fondu Efficient Frontier Markets.

Bitcoin ani po nedávném halvingu, tedy půlení, nedokázal překonat letošní maximum, které bylo v druhé polovině února téměř 10 400 dolarů.

Následně kurz srazila koronavirová krize, a to až na 3900 dolarů. V závěru roku by ale cenovka bitcoinu mohla podle agentury Bloomberg atakovat dvacet tisíc dolarů.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měn. Jeho hodnota nicméně prochází značnými výkyvy. V roce 2017 zaznamenal prudký růst a ke konci téhož roku dosáhla jeho hodnota rekordních více než devatenáct tisíc dolarů.