Kryptoměnovému ochlazení Švýcarsko vzdoruje, výrazně tam přibylo blockchainových firem

Zug

Zug Zdroj: profimedia

Propad kryptoměnového trhu komplikuje život řadě investorů, Švýcarska a Lichtenštejnska jako by se ale netýkal. Společností, které se zabývají zdokonalením technologie pohánějící kryptoměny, dokonce meziročně o pětinu přibylo. Vyplývá to z průzkumu švýcarské investiční společnosti CV VC.

V závěru loňského roku v alpské zemi a Lichtenštejnském knížectví působilo kolem 750 na blockchain zaměřených firem. To podle CV VC představuje meziroční nárůst o 121 podniků.

Zázemí pro své pobočky v dané oblasti našly i jedny z nejvýznamnějších firem světa kryptoměn a blockchainu: dominantní výrobce zařízení na těžbu virtuálních mincí Bitmain, tvůrce jedné z nejrozšířenějších kryptoměn Cardano či organizace stojící za Ethereem. Tržní hodnota společností působících v uvedených zemích podle CV VC dosahuje pětiny globálního trhu.

Zejména oblast kolem švýcarského města Zug se postupně snaží získat ve světě kryptoměn podobné renomé, jaké má v obecnější oblasti technologických inovací kalifornské Silicon Valley. Přispět se k tomu ale snaží i sama švýcarská Federální rada.

Ministr financí Ueli Maurer se podle portálu Cointelegraph chystá upravit stávající legislativu tak, aby více vyhovovala firmám pracujícím s technologií blockchainu. Lichtenštejnsko příslušnou legislativu představilo již loni.

Nárůst aktivity v daném evropském technologickém uzlu ale neznamená, že by výrazný propad hodnoty kryptoměn neovlivnil celkovou náladu na trhu. „Ta se různí mezi vývojáři a investory. Většina vývojářů není výkyvy trhu výrazně ovlivněná, protože jejich pozornost je primárně zaměřená na budování blockchainové infrastruktury budoucnosti,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro E15.cz partner Rockaway Capital Viktor Fischer.

„Co se týká investorů, negativní situace na trhu je ovlivňuje mnohem více, a to zejména pokud se jedná o krátkodobé investice. Některé špičkové investiční společnosti nedokázaly správně odhadnout investiční riziko a jejich existence je přímo ohrožená. Všeobecně jsou teď investoři mnohem opatrnější a nejsou ochotni akceptovat vysoké valuace, které byly před půlrokem vítané,“ dodal Fischer.