Propad bitcoinu těžaře neodradil, kryptoměnu dolují dvojnásobnou silou než na začátku roku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Cena nejrozšířenější kryptoměny od začátku roku o přibližně polovinu klesla, ani to však neodradilo nové „těžaře“. Výpočetní výkon, kterým zajišťují chod a bezpečnost sítě bitcoinových transakcí, za stejné období naopak více než dvojnásobně vzrostl. Podle části analytiků se ale nyní těžba této virtuální měny nachází na hraně rentability, ba dokonce pod ní.  

Bitcoin nyní po celém světě „pohání“ hardware s výpočetní silou přesahující 30 exahash (jednotka výpočetního výkonu). Technologický server Quartz ji připodobňuje k násobku kombinovaného výkonu nejsilnějších světových superpočítačů. V současné chvíli přitom těžaři zlaté časy nezažívají. Analytici investiční banky Morgan Stanley spočítali, že se poskytování výpočetního výkonu pro potřeby bitcoinových transakcí vyplatí až od hranice 8600 dolarů za jeden bitcoin, aktuální kurz se přitom pohybuje pod ní.

Publicista, bývalý obchodník na Wall Street a nynější podporovatel kryptoměn Max Keiser ale interpretuje rostoucí kombinovanou sílu těžařů tak, že aktuální propad vnímají jen jako dočasný. „Po nárůstu výkonu sítě bude následovat i růst ceny bitcoinu,“ odhaduje.

Ani opačný vývoj událostí ale nemusí být pro celé odvětví fatální, jak v únoru upozornila agentura Bloomberg. Její analytička Sophie Lu uvedla, že nejefektivnější těžaři by zvládli i případný propad bitcoinu ke třem tisícům dolarů. 

Část z nich se může při poklesu trhu řídit také strategií, kdy vydolované „mince“ neprodávají hned. „Samozřejmě se situace každý týden mění, jde ale o to, že si tu kryptoměnu můžu stabilně těžit a pak ji holt prodat až později, v kurzu, co mi vyhovuje,“ uvedl dříve pro E15 Premium těžař virtuálních měn Tomáš Kopecký.

„Těžba doma se ovšem už ve většině případů nevyplatí. Stejně jako v jiných odvětvích, i zde se těžba stala specializovanou činností, která se vyplatí zejména ve velkém rozsahu, a zejména v zemích s nižší teplotou a levnou elektřinou. U těžby jsou významné úspory z rozsahu. Pokud někdo zkouší těžit doma na osobním počítači, obvykle dokonce prodělává, ale dělá to jen jako koníček,“ uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Dominik Stroukal.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.