Evropské unii se nelíbí využívání kryptoměn k praní špinavých peněz. Chce tak zavést opatření

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Po zásazích na těžaře kryptoměn v Číně a na Ukrajině netrvalo moc dlouho a s regulačními tendencemi přichází také Evropská komise. Té se vůbec nelíbí, že lze kryptoměny využívat například pro praní špinavých peněz nebo financování teroristických organizací.

Kryptoměny jsou kvůli své anonymitě již dlouho spojovány s podvody, praním špinavých peněz a dalšími finančními zločiny. Uživatelé sice mohou sledovat převody virtuálních peněz, ale odesílatel i příjemce zůstávají vždy anonymní. V rámci boje proti nelegálním aktivitám plánuje Evropská komise zakázat anonymní převody a peněženky.

Cílem návrhů Evropské komise, předložených tento týden, je chránit občany a finanční systém Evropské unie prosazováním pravidel proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Komise si od toho slibuje snazší odhalování a narušování trestné činnosti.

Balík sestává z celkem čtyř návrhů, které čítají zřízení nového orgánu EU pro boj proti praní peněz a financování terorismu či nařízení obsahující použitelná pravidla, včetně pravidel pro hloubkovou kontrolu klienta a jeho skutečného vlastnictví.

Většina opatření je zaměřena na velké společnosti, ale některá se týkají i široké veřejnosti, jež drží kryptoměny. Podle nového návrhu budou totiž (zatím blíže nespecifikovaní) poskytovatelé služeb povinni provádět hloubkovou kontrolu svých zákazníků.

Více si přečtěte v článku zde >>>

Video placeholde
Bitcoin a jeho vliv na cenu nemovitostí • Videohub