Exbankéři Morgan Stanley vytáhli startup mezi „jednorožce“. Stačilo jim osmnáct měsíců

Zaměstnanci Amber Group

Zaměstnanci Amber Group Zdroj: Amber Group

Hongkongský startup Amber, který obchoduje s kryptoměnami, získal od investorů sto milionů dolarů. Hodnota firmy zároveň přesáhla miliardu dolarů, což ji zařadilo mezi takzvané jednorožce. Amber raketově roste navzdory nynějšímu masivnímu propadu největších kryptoměn.

Amber Group založila skupina obchodníků banky Morgan Stanley. Nejprve se zabývali uplatněním strojového učení v burzovním obchodování, ale v roce 2017 se přeorientovali na kryptoměny.

Během prvního kola financování v roce 2019 Amber vybral 28 milionů dolarů, což jej ocenilo na sto milionů dolarů.

Nyní celkový objem investic do firmy vyskočil na sto milionů dolarů, a to i díky velkým globálním investorům, jako jsou DCM Ventures nebo Tiger Global Management. Valuace firmy se díky tomu během roku a půl zdesetinásobila. I po druhém kole financování zakladatelé ve společnosti stále drží podíl kolem šedesáti procent.

Firma obchoduje s kryptoměnami, ať už s využitím vlastních prostředků, nebo peněz klientů. Provozuje také obchodní platformu, která uživatelům umožňuje s kryptoměnami obchodovat na vlastní riziko.

Dohromady Amber spravuje prostředky za 1,5 miliardy dolarů. Letos přitom očekává, že své tržby zdesetinásobí na 500 milionů dolarů. A to navzdory tomu, že nejrozšířenější kryptoměna bitcoin od dubnového rekordu ztratila přes čtyřicet procent hodnoty a další velké kryptoměny ji následují.

Na rozdíl od mnoha jiných startupů, včetně těch z kategorie jednorožců, je Amber ziskový od doby, kdy se začal naplno věnovat kryptoměnám. Čisté marže nyní přesahují 60 procent, uvedl finanční ředitel firmy Tiantian Kullander.

V prvním čtvrtletí letošního roku firma dosáhla tržeb šedesát milionů dolarů. V dubnu ale zaznamenala takový příliv nových klientů, že jen za tento měsíc vykázala příjmy na stejné úrovni jako za předcházející kvartál.

Počet klientů nyní roste mimo jiné díky rozšířené nabídce firmy pro retailové klienty. Ve druhé polovině loňského roku spustila mobilní aplikaci, která dosud nasbírala přes sto tisíc registrovaných uživatelů.

Amber má nyní přes 330 zaměstnanců v Hongkongu, Tchaj-peji, Soulu a Vancouveru. Aktuálně získané prostředky chce firma investovat do globální expanze.