Islamisté si udělali zásobu kryptoměn za desítky milionů, zabavily jim je ale americké úřady

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se mu podařilo zmařit pokusy militantních organizací nashromáždit digitální měny. Ozbrojenému křídlu palestinské islamistické organizace Hamás, Islámskému státu (IS) a Al-Káidě byly podle Washingtonu zabaveny kryptoměny v hodnotě zhruba dvou milionů dolarů (44 milionů korun). Prostředky budou podle vládních činitelů vloženy do fondu na pomoc obětem terorismu.

Americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že se v rámci operace také podařilo zablokovat přes 300 kryptoměnových účtů, čtyři webové stránky a čtyři facebookové profily. "Tyto akce představují vůbec největší vládní záchyt kryptoměn v kontextu terorismu," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ozbrojené křídlo Hamásu- Brigády Kasám- podle ministerstva spravedlnosti využívalo sociální sítě a své oficiální webové stránky k získávání příspěvků v podobě bitcoinů. Vládní agenti podle ministerstva získali kontrolu nad webem a následně příspěvky přesměrovali. Příkazy k domovním prohlídkám byly vydány v případě dárců z USA.

Radikálové z Al-Káidy v Sýrii se podle Washingtonu snažili s využitím šifrované komunikační aplikace Telegram získat dary na nákup zbraní. Islámský stát využíval web a facebokové stránky k prodeji osobních ochranných prostředků proti COVID-19, které byly vyrobeny tureckou společností a nebyly schváleny americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), ačkoliv to bylo lživě uvedeno v popisu výrobku.

"Nic nebylo skryto," řekl Reuters nejmenovaný americký činitel. Radikálové se totiž podle něj domnívali, že jsou chráněni šifrovanými aplikacemi.