Krypto-graf týdne: Z miliardy na nulu během půl hodiny aneb Když se hroutí DeFi

Osud DeFi projektu YAM nelze označit než jako implozi

Osud DeFi projektu YAM nelze označit než jako implozi Zdroj: profimedia/E15

Měla to být lákavá šance pro všechny spekulanty, kteří chtěli vydělávat na úrocích z půjčování svých digitálních mincí. Vidina zajímavého výdělku pomocí nového projektu YAM v oblasti decentralizovaných financí (DeFi) se ale vinou chyby ve zdrojovém kódu zhroutila během 35 minut.

Sotva tento týden začal projekt YAM fungovat, hned implodoval. Stejnojmenné tokeny lákaly spekulanty nejen na jejich těsné navázání na kurz dolaru, ale zejména na možnost vydělávat pomocí jejich půjčování.

Záměry však zbořila kritická programátorská chyba, která podle serveru Decrypt umožnila neplánovaně nafukovat množství tokenů, čímž veškeré jejich vlastnosti pozbyly věrohodnosti. „Všem se omlouvám, selhal jsem,“ uvedl spoluzakladatel projektu Brock Elmore. Jak se vyvíjela tržní hodnota projektu YAM. Graf zachycuje vývoj od 11. do 13. srpna.Jak se vyvíjela tržní hodnota projektu YAM. Graf zachycuje vývoj od 11. do 13. srpna.|CoinGecko

Celková hodnota všech „yamů“v oběhu následně během půlhodiny klesla z 60 milionů dolarů (1,3 miliardy korun) na nulu. Spekulanty však měla mimo jiné odradit absence auditu zdrojového kódu projektu.

„Nemít audit je ale dnes v oboru dobrým způsobem, jak marketingově využívat principy reverzní psychologie. Investoři mohou nabýt dojmu, že se k projektu dostali v mimořádně rané fázi a že jsou napřed před ostatními,“ vysvětluje pro Cointelegrapgh Richard Ma, šéf společnosti Quantstam specializované na blockchainovou bezpečnost.

U méně známých kryptoprojektů obecně platí, že mohou ve velmi krátkém horizontu nabídnout výnosy násobně převyšující zisky z držení nejrozšířenější kryptoměny bitcoin. Oč rychleji ale může jejich hodnota vzrůst, to samé platí pro její případný kolaps. 

„Bohužel si DeFi prochází porodními bolestmi. Je to stále kód, který i když je transparentní a otevřený, má tu a tam chybu,“ uvedl již dříve pro E15 hlavní analytik skupiny Roklen Dominik Stroukal.

„Ne že by se to v současném světě finančních derivátů nedělo také, ale přece jen u kryptoměn je cílem právě vyšší bezpečnost, což se zatím neděje. Jsme v dlouhé testovací fázi, ale lidé k tomu přistupují jako k hotovému produktu,“ doplnil Stroukal. 

Investoři by tak rozhodně neměli v rámci decentralizovaných financí hazardovat s prostředky, které si nemohou dovolit ztratit.

Slovník kryptopojmů

Blockchain – veřejná účetní kniha, do které se zapisují údaje o pohybech virtuální měny. Je rozprostřena mezi velké množství navzájem nezávislých počítačů, které zároveň ověřují správnost údajů v ní obsažených. Není proto potřeba centrální autority, která by za data v blockchainu zodpovídala.

Token – virtuální měna, která vznikla primárně jen pro potřeby jednoho konkrétního projektu. Funguje jako herní žeton.

DeFi – zkratka označující decentralizované finance, tedy finanční služby, které využívají blockchain a tokeny. Díky své technologické podstatě nepotřebují klasickou centrální kontrolu v podobě banky či úřadu.

Chytrý kontrakt – virtuální smlouva vepsaná do blockchainu, která se automaticky aktivuje po dosažení podmínek plnění. Příkladem je připsání úroků.

Stablecoin – virtuální měna pevně svázaná s kurzem dolaru či jiné standardní měny. Jak název napovídá, hlavní výhodou je stabilita hodnoty těchto digitálních mincí.

ICO – zkratka Initial Coin Offering popisuje pozapomenutý trend, kdy start-upy a jiné projekty nabízely veřejnosti ke koupi vlastní tokeny. Byl to další způsob, jak si podnikatelé mohli opatřit kapitál.